Стотици протестираха в Македония срещу промяната на името

Нощ на протести в Македония срещу предстоящата промяна на името на републиката. Стотици хора се събраха пред парламента в Скопие, за да изразят недоволството си от договора с Гърция, според който страната ще смени името си на Република Северна Македония.

Развявайки македонския флаг и под съпровода на химна, противниците на промяната на името останаха пред парламента с часове. Протестиращите са недоволни от решението на управляващата коалиция да промени конституцията, с което да позволи и смяната на името на републиката на Северна Македония. Лидерът на Световния македонски конгрес призова за блокиране на кръстовища и стачки из цялата страна.

„Промяната на името е сериозно престъпление, предателство и геноцид срещу македонския народ. Това е престъпление срещу човечеството“, заяви той.

Протестиращите настояват за оставка на правителството на Зоран Заев, както и за анулиране на избора на етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента. От организацията са внесли и съдебни искове срещу всички 80 депутати, гласували "за" конституционните промени.

Спорът за името с Гърция беше причина Атина с години да блокира приемането на Македония в НАТО и ЕС. Алиансът вече отправи официална покана към Скопие да се присъедини, но това ще стане едва, след като страната промени името си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа