Стотици се поклониха пред Апостола в Шумен

Стотици деца и възрастни отдадоха почит пред Апостола на свободата в Шумен. Паметта за Васил Левски събра шуменци пред паметника му в центъра на града. "Днес за всички нас Васил Левски е код, икона, символ на нашата свобода. Той е символ на обич към род и родина, на безрезервна отдаденост в осъществяването на идеята за изграждане на „Свята и чиста република“", каза в словото си по време на ритуала Красимира Чалъкова, уредник в къща-музей „Добри Войников“.

Тя подчерта, че уроците на Апостола бодата са уроци по смелост, доблест, родолюбие и "заради това днес сме заедно, за да преоткрием онзи, някогашния, неподправения и недостижим Левски". „Защото научим ли се да гледаме на нашето „днес” през очите на Апостола, осмелим ли се да съизмерим делата си с неговия аршин, препятствията, които ни очакват в нашето „утре” няма да изглеждат толкова непреодолими, а мечтите ни за един по-справедлив и хуманен свят ще станат напълно достижими“, отбеляза в словото си Чалъкова.

Рецитал „На теб, Апостоле, поклон!“ изнесоха ученици от СУ „Васил Левски“. Във възпоменателната церемония по повод 146 г. от гибелта на Апостола се включиха и представителни роти от Шуменския гарнизон, Градският духов оркестър „Михаил Биков“, членове на Родолюбив комитет „Крум Страшни“.

Ритуалът уважиха кметът на Шумен Любомир Христов, народният представител Иван Иванов, областният управител проф. Стефан Желев, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, заместник-кметове, ректорът на ШУ „Еп. К. Преславски“ проф. Георги Колев, директорът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим, общински съветници, представители на политически, просветни, обществени, културни организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България