Стотици умрели риби във Въча в района на Кричим

Причината е пресъхналата река

Стотици умрели риби във Въча в района на Кричим. Коритото на реката пресъхва през нощта, тъй като водата от ВЕЦ-овете по течението й спира. Корито, пълно с мъртва риба, посреща рано сутрин хората от Кричим. Ситуацията се повтаря в три поредни нощи. "Множество от градските котки бяха на пир тук, понеже навсякъде беше помляно с риба", обясни Денис Исов, "Риболовно движение - Кричим". Нивото на водата в реката зависи от количеството, което подават трите ВЕЦ-а, които се намират по нагоре в Балкана. Два от тях - Въча 1 и Въча 2 са предупредили екоминистерството, че от 18 до 21 ноември спират работа заради ремонт, предава БТВ.

Ведомството нарежда на ВЕЦ "Кричим" да компенсира за 18 часа в денонощието. "В тъмната част на денонощието, когато хората спят, когато не може да се види реката от населението, че в нея няма вода", казва Атанас Калчев, кмет на град Кричим. От сдруженията, зарибявали със собствени средства реката, предполагат, че водата е отклонявана през нощта умишлено."Не трябва да се оставя реката да пресъхва, а водата да отива в канала, на който канал, напоителен има изградени ВЕЦ-ове, частни", заяви Георги Георгиев, член на Сдружение за доброволно зарибяване на реката "Олимпик 2002".

От НЕК обясниха, че при подаване на вода повече от 18 часа в денонощие има опасност от източване на язовирите. "Основно водите от коритото на Кричим се използват за водоснабдяване на града. През нощта се предполага, че нуждата не е в големи количества", заяви Ани Христова, НЕК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България