Стотици френски полицаи протестират с искане за по-добри условия за работа

френска полиция

Във Франция тази седмица беше белязана от протести на стотици полицаи с искане за по-добри условия за работа, предаде БНТ.

Поводът за протестите е нападение срещу техни колеги, което се случи наскоро. Ситуацията създава неудобства за президента Франсоа Оланд, месеци преди изборите, на които вероятно ще се кандидатира за втори мандат.

Няколко вечери подред стотици полицаи протестираха срещу насилието над служители на реда в центъра на Париж, а също в Лион, Марсилия и в други френски градове. Те поискаха оставката на вътрешния министър Бернар Казньов, заради инцидента от 8 октомври. Тогава полицейска кола беше нападната с коктейли Молотов в предградие на Париж и двама полицаи пострадаха тежко. Пред болницата, където още лежи единият от ранените, колегите им поискаха и оставката на шефа на националната полиция Жан-Марк Фалкон.

Това не е първият протест на френски полицаи срещу липсата на ресурси и слабата подкрепа на съдебната власт за тежката работа по налагане на законите.

"Ние сме деморализирани, демотивирани, защото сме изоставени от всички - от политиците, дори от синдикалните ни представители".

Премиерът и бивш вътрешен министър Манюел Валс призова за продължаване на диалога с правителството.

"Казвам на френските полицаи, че могат да разчитат на моята подкрепа и разбиране. Но ги моля също така да спазват правилата, които важат за полицията".

Френският президент Франсоа Оланд обеща да приеме представители на протестиращите. Евентуалните му съперници на президентските избори остро критикуваха правителството за провал в политиката по сигурността.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=UzXsEFQ0xJE[/embed]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа