Стотици хиляди бедстват заради фалита на „Томас Кук” (обзор)

Самолет на „Томас Кук”

Германия има 300 хиляди свои граждани

Гърция и Турция вече вземат извънредни мерки

Най-старата туристическа компания в света, британската „Томас Кук”, обяви фалит в понеделник, излагайки на риск стотици хиляди свои клиенти на почивка или вече резервирали ваканциите си, предадоха световните агенции.

До ситуацията се стигна след като инвеститорите в спасяването на туроператора осигуриха 1 млрд. евро, но оценките на одиторите изискваха допълнителни над 200 млн. евро, които не бяха намерени. Над 600 000 туристи, клиенти на „Томас Кук”, са блокирани в различни дестинации по света, като всяка държава, чиито граждани са жертви на ситуацията предприема съответните мерки за репатрирането им. Челната позиция държи Германия с близо 300 хиляди свои граждани, в неясна ситуация, следвана от Великобритания с над 160 000. Фалитът на „Томас Кук” засяга най-малко туристите в случая, посочват наблюдатели.

В рамките на деня в понеделник бе съобщено, че властите в Турция работят по осигуряването на спасителен пакет за кредитиране на местни фирми, предимно от областта на производството и услугите засегнати от фалита на „Томас Кук”. Според министерството на туризма над 20 000 клиенти на британската компания са на почивка в турски курорти.

Междувременно кореспондентът на „Труд” в Атина, Бойка Атанасова предаде, че по данни на гръцките власти близо 50 000 клиенти на „Томас Кук” са блокирани в страната, от които 20 000 се намират на остров Крит, където 80% от хотелите работят с компанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят