Стоянка Мутафова - Сценографинята

Днес великата и неповторима Стоянка Мутафова празнува 97-и рожден ден. Отбелязва го по единствения и най-тържествен за нея начин – на сцената, където е прекарала 70 години от бурния си и безкрайно интересен живот. Специалният спектакъл на “Г-жа Стихийно бедствие” е довечера в Зала 1 на НДК от 19.30 ч.

На сцената ще стъпят и много нейни приятели и колеги, за да я уважат и поздравят - Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мария Сапунджиева, Виктор Калев, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Албена Павлова, “Тоника Домини” и още от най-големите звезди на родната театрална и музикална сцена. Водещи са Аня Пенчева и Кирил Ефремов.

Циганка спира двадесетгодишната Стояна на улицата през 40-те: “Како, дай да ти гледам на ръка”. Тя се съгласява и гледачката й казва: “Артиска шъ ставаш!”

“Най-напред исках да стана певица. Но аз съм мързелива, а при пеенето се изисква много труд”, разказва години по-късно Стояна. Циганката познала.

Първата роля на Мутафова е като прислужница в пиеса на Молиер през 1945 г. “Кралицата на българската комедия” я нарича Ройтерс 72 години по-късно. През 1941 г. Стояна завършва Първа софийска девическа гимназия, а след това класическа филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Държавна театрална школа в София.

Бури и страстни любови бележат личния живот на голямата актриса. Тя има три брака. През 1946 г. се жени за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер. Тогава е на 23 години, а той - на 51. След брака отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се преселват в Прага. Там Стоянка Мутафова работи в театъра и завършва второ висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория.

Вторият й съпруг е Леонид Грубешлиев - журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата – Мария Грубешлиева (Муки), авторка на две биографични книги за майка си.

Третият мъж на Мутафова е артистът Нейчо Попов. За него тя казва, че е любовта на живота й. За първи път се виждат в Народния театър, където тя започва да работи като актриса, а той е студент във ВИТИЗ. Годината е 1949-а. Стояна играе на сцената на Народния театър още 7 години.

Впоследствие е сред актьорите-основатели на Сатиричния театър през 1956 г., където развива своя мощен комедиен талант. В трупата на театъра е до 1991 г.

Пенсионирането й не може да я откаже от сцената и до ден-днешен тя не спира да играе. По думите на Мария Касимова, Стоянка Мутафова е “едно от най-добрите стихийни бедствия, които могат да ни се случат”.

“Никога да не се предаваш, да бъдеш себе си, да се бориш и да достигнеш своето столетие. И когато това стане, да можеш с усмивка да му кажеш “Добър вечер” и да си щастлив от дългия път, който си извървял”, гласи девизът на Стоянка, посочен в книгата, наречена “Добър вечер, столетие мое”, написана за живота на актрисата от дъщеря й Мария.

Магнетична и безкрайно талантлива тя приковава вниманието на публиката още щом стъпи на сцената и напълно заслужено печели любовта й, както в театъра така и на екрана. Стоянка Мутафова участва в много от емблематичните български филми като: “Специалист по всичко”, “Любимец 13”, “Топло”, “Бялата стая”, “Кит”, “Езоп” и други.

Уважавана и обичана, тя успява да вдъхнови поколения български артисти да тръгнат по пътя на театъра и киното. Актрисата продължава да играе активно, да изнася представления из страната и на сцената на Сатиричния театър в София.

“На сцената да бъда здрава”, това си пожела легендата на българския театър броени дни преди рождения си ден.

 

Става за министър-председател!

Писателката Мария Касимова пише за Стоянка Мутафова: “Убедена съм, че само театърът може да понесе такава енергия - ако трябваше да я отдава на класическото си образование, вероятно досега Стоянка Мутафова да е станала причина у нас латинският да е официален език, а четенето на книги и насилственото поумняване - държавна политика. В този смисъл всяка сфера в обществото и бизнеса може да съжалява, че си няма своята Стоянка Мутафова. Защото само си я представете архитект, генерал или пък министър-председател! Нещата в държавата със сигурност щяха да са много по-подредени, при това някак без напрежение, весело, по карнавалному!”

 

За нея

Кралицата на комедията

Тя е много интелигентна, образована, шантава и голяма актриса. Аз мисля, че е кралицата на комедията. Когато е на сцената - тя я владее. Сцената я зарежда и й дава енергия и смисъл да живее. Там е щастлива и истинска. Ако можеше да бъде другаде, щеше да сред най-големите световни комедийни актриси, но тя и сега е много ценена.

Богдана Карадочева

 

Имаме кармична връзка

Ние имаме кармична връзка, която с годините се засилва. Нито можем една с друга, нито една без друга, което става много трудно и тежко, предимно за мен. Благодарение на нея аз като млада живях бурен и охолен живот, но за съжаление не тръгнах по свой път. Сега дойде моментът да й се отплатя за всичко, което тя ми е дала.

Мария Грубешлиева-Муки, дъщеря на Стоянка

 

Тя е жива легенда

Тя е едно безкрайно приятелство и вдъхновение. Може да разказва толкова интересни неща, тя е жива легенда, живата ни история. Изключително духовит човек. Има много бърз ум, много е забавна, с чувство за самоирония. Прекрасен човек. Няма умора на сцената.

Любо Нейков

 

Няма кой да я повтори

Тя не е смешен човек в живота, въпреки че никои не познава смешното по-добре от нея. Професионалната й младост е уникална в световен мащаб. И да напише рецептата, няма кой да я повтори, защото тази смесица от умен, тъжен, едновременно с това лекомислен и луд човек, е уникална. Природата събира на едно място хиляди неща, за да се получи Стояна.

Режисьорът Бина Харалампиева

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети