Стоян Денчев: Имаме си будители, не щем вещици!

Започна научна конференция „Обществото на знанието и хуманизмът на ХХI век”

На 1 ноември за 16-ти пореден път Университетът по библиотекознание и информационни технологии проведе Националната научната конференция с международно участие „Обществото на знанието и хуманизмът на ХХI век”. Официалното откриване и първото пленарно заседание се състояха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” пред повече от 200 учени, преподаватели, депутати, бивши и настоящи ръководители на родното образование и култура.

В словото си при откриването проф. д. ик. н. Стоян Денчев акцентира на важността на Деня на народните будители днес, когато такъв стойностен празник се измества от привнесени изкуствено чужди ритуали: „Потресен съм, че вчера всички медии ни поздравяваха с „Честит Хелоуин!”. Това е безобразие! Ние си имаме празник на будителите, а не на вещиците. Днешната конференция следва промените в развитието на технологиите. Предаването на знанието е изключително важно и това е наша мисия – и на хартия, и на електронни носители. Ще поддържаме човешкия и творчески капитал за продължаване на изграждането икономиката на знанието и хуманизма на ХХI век!”

Поздравления поднесоха доц. д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека, Деница Сачева – зам.-министър на образованието и науката, проф. д.н. Андрей Викторович Манойло (Московски държавен университет „М. В. Ломоносов”), епископ Герасим – главен секретар на Светия синод, проф. Майкъл Барт (САЩ), Георги Йорданов – бивш министър на културата. Беше прочетено поздравление от Цвета Караянчева – председател на Народното събрание.

Пленарната сесия беше озаглавена „Знанието и новата цивилизация”. По темата „Съвременна теория за елита” говори проф. д. ик. н. Евгений Сачев, а дигиталните компетентности в обучението разгледа в презентацията си проф. д-р Кристина Върбанова-Денчева. През целия ден в различни аудитории на УниБИТ бяха изнесени над 100 доклада и мултимедийни презентации от преподаватели, докторанти и студенти. Международното участие включваше и Майсторски клас на тема „Съвременни информационни войни”, която беше разработена от проф. д.н. Андрей Викторович Манойло.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура