Страните от Вишеградската четворка искат "нов план" за Европа

Снимка: Архив

Министър-председателите на страните от Вишеградската четворка потвърдиха своята съпротива срещу миграцията като унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Европа се нуждае от „нов план“, за да бъде успешна, предава Fox News.

Според Орбан страните от Централна Европа допринасят извънредно към икономиката на ЕС, „която трябва да бъде по-конкурентоспособна“. Унгарският министър-председател допълни, че „новият план“ , който той с колегите си предвижда, би завърнал Европа на върха на технологичната вълна, ще включи общи сили за отбраната и „общество, основано на труда“.

Орбан допълни, че има съгласие между страната му, Чешката република, Словакия и Полша, че е в най-добър техен интерес Европа да бъде силна, запазвайки независимостта на индивидуалните държави, вместо да се създават „Съединени европейски щати“.

„Ние сме проевропейски политици, нашата цел е Европа да бъде по-силна“, заяви той и допълни, че „въпросът е дали ЕС има достатъчно качествени водачи тази цел да бъде постигната“.

Същевременно Орбан заяви, че миграционната криза затруднява обновяването на Европа. Той нарече „опасен“ плана на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш за глобално споразумение за миграция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа