Страхове около Брекзит обземат и Южна Испания

Рязко падат продажбите на имоти в Коста дел Сол

Търговците в района са сериозно заплашени за бъдещето сиС наближаване на Брекзит безпокойството е най-осезаемо по испанското крайбрежие Коста дел Сол (154 км брегова ивица в Южна Испания - б. пр.), където живеят толкова много британци. Какво ще се случи на икономиката, ако един ден се наложи чужденците да си тръгнат?

Все още е поне на две години разстояние, но Виолета Арагон Кореа вече е обзета от тревоги за това какво ще стане със сектора на недвижимите имоти в Малага, Южна Испания, когато Великобритания напусне Европейския съюз.

"Британците, които от най-дълго време са най-добрите ни чуждестранни клиенти, купуват все по-малко имоти в Испания след референдума", разказва тя, имайки предвид вота от юни 2016 година за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

"Особено тук, в Коста дел Сол, истински усещаме последиците", отбелязва Кореа, която е генерален секретар на Асоциацията на строителните предприемачи (APC) за провинция Малага.

Заедно с провинция Аликанте Малага със своите 65 000 британци - от общо 300 000 в Испания - е най-големият в страната център на изселници от Великобритания.

И докато британците все повече се безпокоят за последиците от Брекзит - било то отслабване на лирата, медицинско лечение, пенсии или пък заетост, местните общности в западната част на Коста дел Сол също ясно усещат страданието.

"Отменят се и резервации за купуване на имоти", допълва Арагон Кореа.

Засега има конкретни данни само за Испания като цяло. Нотариалните актове и търговските регистри сочат, че британският дял от общите изкупувания на имоти от чужденци е спаднал от 24% през последното тримесечие на 2015 г. до 16,4% през същия период на 2016-а.

В град Михас, който може да се похвали с най-голямата британска общност от 11 500 регистрирани британци, кметът Хуан Карлос Малдонадо предупреди за "земетресение" след вота за Брекзит.

Първите трусове вече се усещат - британците не само купуват по-малко имоти, но и все повече ги продават. След миналогодишния референдум за Брекзит британските продажби на къщи и апартаменти са скочили с 16,5%, отчита регионалната асоциация на мениджърите в имотния сектор.

"Политическата и икономическата несигурност тласкат много британци към стъпка, която до неотдавна щеше да бъде напълно немислима - да продават апартаментите си в Малага", коментира ръководителят на браншовото сдружение Фернандо Пастор.

Към момента всичко изглежда без промяна. Около 20 градуса по Целзий, "гири" (guiris), както местните наричат туристите, изселниците и имигрантите от богатите северноевропейски страни, се шляят по плажовете и посещават баровете и кафенетата.

Много табели са на английски: Fish&Chips („Риба и картофки“), BBQ „(Барбекю“), Pint of Beer 1,40 („Халба бира за 1,40“). На витрината на банка Caja Sur в градчето Беналмадена надпис гласи: Pleased to meet YOU („Приятно ни е да ви посрещнем“).

Тревогите на местните търговци обаче бързо излизат на повърхността. Карло, собственик на бар на около 40 години, казва: "80% от клиентите ми са британци, Брекзитът плаши не само тях, или пък брокерите на недвижими имоти, или съдържателите на ресторанти. Плаши всеки, но най-вече търговците, които се страхуват за бъдещето."

Такива опасения са разбираеми, като се има предвид как в Коста дел Сол има десетки англоезични училища, лекарски кабинети и адвокатски кантори, които се издържат от бизнес с гири.

Вестник Сур (Sur in English), който се списва на английски език в Малага и има тираж от 50 000, е най-големият англоезичен вестник на Стария континент. Целият местен бизнес, бил той пекарни, погребални агенции или банки, се рекламира и общува на английски.

"Тревожа се как това ще се отрази на местната икономика", казва Малдонадо, кмет на Михас. "Жилищният туризъм е един от най-големите източници на богатство в района", допълва той.

Досега традиционният туризъм в Испания не е усетил някакви неблагоприятни ефекти. Дори и с обезценяване на лирата след Брекзита, миналата година пътуващите британци са похарчили рекордните 16,25 милиарда евро в Испания. Това е с 13% повече спрямо 2015 г. и е 21% от общите разходи на чуждестранни туристи в страната за 2016-а.

Една британска зона обаче - анклавът Гибралтар - е особено тревожна за бъдещето. Неотдавна главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо посети Брюксел, за да се опита да издейства специална спогодба за британските си граждани.

"Ситуацията на Гибралтар е уникална", посочва той. "Границата, която и без това не е достатъчно пропусклива, така че хората да имат по-лесен достъп до работните си места, след това (Брекзита) пряко ще изложи на риск работата на 10 000 европейски граждани, които живеят в държава членка и работят в Гибралтар", уточнява градоначалникът.

Междувременно Малдонадо и строителни предприемачи от Малага следват план Б - лансират региона на международни изложения за туризъм и недвижими имоти по света. Арагон Кореа допълва, че сега най-вече скандинавците са на прицел като "заместител на британците" в бъдещето на района.

(БТА)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи