Страхът въведе вечерен час в Харманли

Страхът в Харманли вече е въвел вечерен час за част от жителите на града край Марица. Жените избягват да излизат вечерно време в града заради притеснения от мигрантите от бежанския лагер, съобщиха за „Труд“ няколко читатели независимо един от друг. Жителите се организират на нов протест, който ще се проведе в неделя.

„За последните няколко седмици лагерът се препълни и вече има близо три хиляди чужденци там - заяви Николай Георгиев - Тук е станало като разграден двор, всеки може да прави каквото си иска необезпокоявано.“

Той публикува в профила си във фейсбук и всякакви случки от града и подробно ги описва. Останалите сигнали във вестника не пожелаха да застанат с имената си, тъй като имат своите притеснения.

За разлика от началото на кризата, когато в лагера е било пълно с бежанци от войната в Сирия, днес бившите поделения на мотострелковия полк са почти сто процента граждани на Афганистан и Пакистан. Профилът е на млади мъже между 20 и 30 години. Всеки ден в лагера избухват скандали и побоища.

„Навсякъде мирише на тоалетна. Ходят на тълпи и жените не смеят да минават покрай тях“, допълва Георгиев.

„Факт е, че у хората се е настанил страхът, но мисля, че проблемът се преекспонира“, каза за „Труд“ главният редактор на местната медия „Сакар нюз“ Иван Атанасов. Той потвърди, че младите мъже от лагера се държат като в родината си - събират се на групички в градините, сядат и с часове седят в междублоковите пространства на квартала срещу поделението, в парка, по центъра на града.

„Да, има напрежение, но проблемът се преекспонира. Ромите правят в пъти повече престъпления в града, но от тях никой не се притеснява. Не разбирам този расизъм“, заяви журналистът от „Сакар нюз“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България