Страхът още властва във взривения варненски блок

Доброволци помагаха за почистването на общите части от сажди, за ден бяха изнесени камарите отломки от взрива.  Снимки: Авторът

Пострадалите трябва да дадат хиляди левове за ремонти

Стените ще съхнат до края на май

Страх и несигурност още властват сред хората във взривения бл. 302 във варненския квартал “Владиславово”. Месец след адския взрив във вход 3 мнозина от обитателите му още се будят призори, а с първите лъчи на слънцето ги притиска мисълта как ще осигурят хиляди левове за солидните ремонти, които предстоят.

“Животът бавно се завръща тук, но страхът не е отминал. Ще са нужни много месеци. Огънят погълна целия живот на част от съседите. Много от тях са пенсионери. Апартаментите им или са изгорели, или са наводнени. Само в един от тях майстор изчисли, че ще са нужни над 10 000 лв. Как ще ги осигурят възрастните хора - никоя банка не би им дала кредит, защото няма как да го изплатят”, описва картината Сашка Желязкова. Младата жена и мъжът є Илиян Илиев са касиери на входа и от първите часове след трагедията са ангажирани с организацията по ликвидиране на щетите.

] След взрива и пожара през нощта блок 302 осъмна в облаци дим.
След взрива и пожара през нощта блок 302 осъмна в облаци дим.

“Беше по-страшно от земетресение”, припомня си Сашка кошмарния 13 януари. В 4,17 ч в ап. 24 на четвъртия етаж гръмва мощен взрив, след който лумва пожар. Сънени хора се опитват да се спасят от огъня и дима. Някои успяват, други са евакуирани със стълба от пристигналите светкавично шест екипа пожарникари.

18 обгазени, сред които и 4 деца, се лекуваха в две болници. Една от тях - 80-годишната баба Ивана, получи усложнения и след дълги дни в кома издъхна тази седмица. Сред руините на четвъртия етаж бяха открити останките на двама души. ДНК-експертиза установи, че едното тяло е на 53-годишната Мариана. Жената се върнала в гарсониерата си преди година, когато є се родило внуче и синът и снаха є си намерили по-обширен дом.

На място загина и 66-годишният виновник за трагедията - бившият полицай Веселин Димитров. Той трябвало да напусне жилището на половинката си Антоанета, с която имал 20-годишна връзка. На 22 декември 2019 г. 51-годишната жена подала жалба във Варненската районна прокуратура, че Веселин я е пребил. Сторила го 8 дни след нападението по съвет на сина си. Антоанета била настанена в кризисен център, а на 6 януари съдът издал заповед за закрила, според която Веселин трябвало незабавно да напусне апартамента и да не доближава жена си на 200 м. Кварталният не открил мъжа у дома. По телефона Веселин му обяснил, че не е в града, но ще се изнесе на 15 януари. Дни преди това обаче той купил 30 л бензин, 11 л газ и ги складирал в апартамента, където гръмна експлозията. Ударната вълна разруши преградните стени на 3 жилища на етажа и изби фасадните им зидове, а пожарът унищожи голяма част от инсталациите във входа.

“70% от апартаментите бяха с изпочупени прозорци. Всеки брои пари, за да ги подмени бързо, защото е зима. Безплатно бяха поставени само дограми и иззидани фасадни стени в двете опустошени жилища, за да не влиза нова вода при дъжд и да се възстановяват комуникациите във входа”, обясниха Сашка и Илиян, които благодариха от името на съседите си на районния кмет Николай Костадинов за помощта. “Преговаряме със строителната камара, в най-кратки срокове безвъзмездно ще бъдат направени и вътрешните зидове между трите апартамента на ет. 4”, увери Костадинов. Освен тях, необитаеми остават още 4 от общо 36-те жилища във входа. На горния етаж пораженията са от огъня, а на долните стените са подгизнали от 8-те тона вода, изсипани при потушаването на пожара. “Ще съхнат най-рано до май, защото блокът е граден с гипсови блокчета”, поясни Илиян.

Едно от семействата още е в общинско жилище, други са наели квартири. Сред тях е майка с две деца, които отказвали да се върнат у дома след преживения ужас при евакуацията. “Жената няма как да продаде апартамента си, никой от нас скоро няма да може”, казва Сашка. Тя е категорична, че скандали и побои в дома на Антоанета и Веселин не е имало. Нещо не предвещавало зловещия край на дългата им връзка, който нанесе поражения на всичките им комшии.

“Веселин изглеждаше спокоен и стабилен човек, а жена му нито веднъж не се е оплакала”, поясни Сашка. Тя и съседите є не са виждали Антоанета след трагедията, но и не желаят да я срещат. Обидени са, че не се е сетила да се извини на всички пострадали заради скрития семеен конфликт. Отговорният за фаталната му развръзка няма как да понесе наказателна отговорност, затова и досъдебното производство по случая вероятно ще бъде прекратено. А хората от бл. 302 ще трябва да изпият докрай горчивата чаша с утешението, че поне конструкцията на блока е здрава.

 

Търсят се майстори с добри сърца

Събират помощи в дарителска сметка и кутии

Фирми и доброволци помагат - кой с каквото може, на пострадалите от бл. 302. Дни след експлозията за броени часове бяха разчистени камарите отломки във вх.3. Етажната собственост откри дарителска сметка, в която досега са набрани близо 5000 лв. Отделно в 35 обекта във Варна са поставени кутии за дарения, които ще бъдат отворени през март. Тогава съкооператорите ще решат как да се разпределят парите. При всички случаи обаче те няма да са достатъчни. Затова се търсят майстори с добри сърца, които да помогнат на най-засегнатите. Съкооператорите се готвят да отправят молба за подкрепа и към община Варна и общинския съвет. Пострадалите имаха възможност да кандидатстват за еднократна социална помощ от 375 лв. и 500 лв. от общината. Част от хората обаче се отказаха, тъй като се оказа, че и двете помощи са подоходни. За получаването им се изискват документи, които улисаните в търсене на вариант да стегнат жилищата си хора нямат време да набавят.

Дарителска сметка:

Банка ДСК, IBAN: BG25STSA93000026614112

BIC: STSABGSF, Валута: BGN

Титуляр: ЕС Владислав Варненчик бл.302, вх.3

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи