Строги забрани дебнат рибарите ни в Гърция

Затвор за динамит и 400 евро глоба за фенерче във водата

Риболовът с въдици от брега е разрешен и безплатен

Драконовски мерки за сигурност са наложени в Гърция за рибари от България. През последните години много нашенци излизат с лодките си в Бяло море, но южната ни съседка въведе тежки санкции при нарушения на правилата. Трябва да се знае, че на определени язовири риболовът е напълно забранен за българи, а причината за това е, че не само ловят много риба, но и замърсяват околната среда. Оплакванията най-вече са свързани с боклуците, които оставят след себе си българските риболовци и паленето на огньове, които са строго забранени. Глобата за това е 400 евро.

Риболовът в Северна Гърция най-често се извършва във водите на Струма, Места и притоците от Родопите и Беласица. Особено подходящо място за риболов с лодка е това до брега на безлюдното островче Тасупола, където брегът е почти отвесен и морето е дълбоко над 30 м, и гъмжи от скъпи риби, но за този вид риболов вече е необходимо разрешително, което се изважда в Кавала срещу такса от 20 евро.

В Егейско море има над 500 вида риби, а за любителите рибари добрата новина е, че за риболов с въдица от брега на река или на морето не се изисква издаването на разрешително. Тази процедура няма да ви се спести, ако сте решили, че ще ловите риба с харпун. Ако практикувате любителски риболов със собствена лодка, трябва да имате валидна застраховка и капитанско свидетелство.

Без разрешително е позволен риболовът от брега с въдица или само със стръв.

Навсякъде в страната е забранен риболовът с динамит или с растителни или химични вещества, които парализират или убиват рибата. Наказанията за нарушителите на това правило са строги - ако властите хванат нарушителя за първи път може да го затворят за период от 5 месеца до 3 години, да му наложат глоба и да му отнемат плавателното средство. В случай, че някой бъде заловен да не спазва закона за ловене на риба с динамит, наказанията са още по-строги.

Разрешителното за любителски риболов се издава на рибари, които желаят да ловят риба с харпун или от лодка в морето. На тях им е забранено да използват мрежи, защото за това е необходимо да си изкарат разрешително като професионални рибари.

Всеки рибар има правото да хване не повече от пет кила риба в рамките на 24 часа, с изключение на случаите, в които само една от рибите е по-тежка от пет килограма.

 

Забрани за любителите:

  • Риболов с помощта на светлинни източници;
  • Риболов от плавателен съд в лагуните или в развъдници на риба;
  • Хващането на черупчести - миди, раци, стриди и на корали;
  • Продажбата на улова;
  • Риболов с мрежи.

Харпунджиите също трябва да са наясно със забраните и правилата, които им налага законът. Ако ловят в открито море, трябва да са снабдени задължително с шамандура в жълт цвят с жълто знаменце с диагонална червена линия, на която е изписано „?.?.” (подводна дейност). Това е необходимо за тяхната сигурност, а шамандурата при нормални условия трябва да се вижда от поне 300 метра, като харпунджията трябва да се движи в радиус от 50 метра около нея.

 

Специални правила за харпунджиите

Забранено е ловенето на риба с харпун:

  • През целия месец май всяка година;
  • Веднага след залязването на слънцето;
  • От деца, които не са навършили 16 години;
  • На разстояние не по-малко от 200 метра от места, където обикновено плуват хора;
  • На разстояние не по-малко от 200 метра от места, където се извършват пристанищни дейности, има кораби или други плавателни съдове, както и рибарски мрежи;
  • На разстояние не по-малко от 200 метра от места, където има кораби на котва;
  • В морски зони, откъдето минават кораби и лодки, както и на входовете на пристанища;
  • На харпунджиите е забранено да махат стръвта от кукичките на други рибари, както и да им е зареден харпуна, когато са извън морето;
  • Забранено е да използват кислородни бутилки или други механизми за дишане под вода. От тази забрана се изключват случаите, когато става дума за изследвания или други дейности свързани с риболова, в случай че има разрешение от министъра на земеделието, но важи само за определен период от време и определени райони;
  • Забранено е да използват подводна светлина, както и да ловят риби по-леки от 150 грама.

 

Пресен сафрид по 4 лева на пазара в Бургас

Уловиха край Созопол паламуд-майка - добър знак за сезона

Мария Кехайова,

ТРУД, Бургас

Рибарите край Созопол са уловили 70 риби - паламуд-майка. Случката е хубав знак, че ни чака добра паламудена есен. Това съобщиха за “Труд” морски вълци. Паламудът сега си хвърля хайвера, в края на юни става като дребен сафрид-циганка и започва да се угоява. Расте с по 10- 12 грама на ден и наесен се лови с мрежи, обясниха риболовците. Край Ахтопол пък са уловили чернокоп, което също е предпоставка за слука, надяват се рибарите. В момента обаче риба в морето почти няма.

Български пресен сафрид на народна цена- по 4 лева за килограм пуснаха на рибната борса “Краснодар” в Бургас. Сафридът обаче е много дребен, затова по цена го минава дори хамсията, която се харчи по 5 лева килото.

Български сафрид, по-едър има между 6 и 10 лева килограма. На някои сергии, търговците казват, че е средиземноморски, той върви също между 8 и 10 лева. Барбунът се продава 4-7 лева, 10 лева е пресният черноморски кефал, а 18 лева килото удря пресният чернокоп. Лавракът се харчи по 12 лева, а попчето традиционно се е закотвило на 5- 6 лева.

Рибената чорба по морските капани е 3. 50 лева порцията, но я правят предимно от скумрия, показа проверка на „Труд”.

“Риба прясна, току-що извадена от мрежите, почти няма, даляните вадят по малко сафрид. Вече чакаме туристите, ще ги гощаваме с цаца и бира, и вкусна рибена чорба”, казаха съдържатели на морски кръчми по крайбрежието.

Морските от рибарското селище край Бургас пък - Ченгене скеле се оплакаха, че излязъл малко сафрид, но делфините му се нахвърлили и го изяли.

Това лято са решили да не наблягат на риборова, а да посрещат туристи, защото, по думите им рибарлъка, селището с хижите им, а и самите те са най-живописната атракция за гости.

 

Пасажите тръгнаха на север след 20 май

Първият улов събра на брега повече балъци, отколкото пред урните

Пресният барбун се харчи по 3 лева за килограм

Кръстина Маринова,

ТРУД, Варна

Първите пасажи от пролетния сафрид зарадваха варненските въдичари и рибари. Появяването им съвпадна с дните около европейския вот и събра повече балъци на брега, отколкото пред урните в града. Сафридът тръгва на север след 20 май до края на юни и след това цяла есен.

Според поверието изчезва, чак когато и щъркелите си заминават. Но пресният улов започна и на Рибната борса във Варна може да се намери по 10 лв. за килограм. На сергиите вместо нашия сафрид все още пробутват турски или гръцки, който е по-едър и не е толкова вкусен. До края на деня неговата цена пада с 2 лева и това е сигурен признак, че стоката е чужда и размразена. Пресният улов ще познаете по окото - трябва да е ясно и по червения цвят на хрилете, съветват коректните търговци на борсата.

По това време на сергиите е пълно и с прясна трицона по 2 лв./кг, с пресен гюмюш по 2.50 лв./кг и с пресни попчета срещу 4 лв за килограм. Рибарите вадят и пресен барбун, който се продава за 3 лв./кг. В забранения му период калканът е само охладен или размразен, но държи високата цена от 28-30 лв./кг. Сезонът е на черните миди, които се предлагат по 3.50 лв. за килограм, а крайбрежните заведения приготвят всякакви кулинарни изкушения на цени от 6.50 лв до 8-10 лв. за порция. Рибената чорба струва от 3.50 лв. до 5 лв.

Баровците по морето търсят през лятото най-много морска лястовица, която е по-скъпа и вкусна от калкана. Килото є върви от 35 до 50-60 лева, дори и замразена. Когато зареждат с деликатеса правителствената резиденция “Евксиноград”, значи очакват държавници и високи гости да пристигнат, коментират на Рибната борса във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България