Строителите с договори за 1 милиард лева

Двойно повече са поръчките за инфраструктура

Фирми без регистрация в професионалния регистър са с контракти за над 20 млн. лв.

Договори за близо 1 млрд. лв. са сключили строителните компании през първата половина на годината. Това показва доклад на Камарата на строителите в България. Общо 931 контракта са подписани за периода януари-юни 2018 г., като общата им стойност е 946 млн. лв. Най-големият възложител за периода остават общините с поръчки за общо 549 млн. лв., докато министерства и агенции са сключили строителни контракти за общо 295 млн. лв., показват данните.

Най-много са договорите за изграждане, ремонт и рехабилитация на инженерна инфраструктура – 320 на обща стойност 414 млн. лв. В сравнение със същия период година по-рано са сключени двойно повече контракти в този дял на сектора, но общата им стойност намалява с 11,7%. Веднага след тях се нареждат средствата отпуснати за енергийна инфраструктура през първото полугодие (228 млн.лв.), сградно строителство (160 млн.лв.) и ВиК строителство (144 млн.лв.). Единствено при сградното строителство се отчита значителен ръст на годишна база в стойността на сключените контракти – в размер на 90,5%, показват данните на Камарата на строителите.

От данните става ясно, че повечето договори, които са спечелени от самостоятелни компании, а не от консорциуми, са сключени от средно големи фирми от сектора с персонал до 249 души. Те са парафирали договори за 315 млн. лв. от общо 737 контракта за 575 млн. лв. Големите компании от сектора ще изпълняват поръчки за три пъти по-малко средства – общо 130 млн. лв. Интересен е фактът, че 21 млн. лв. от сключените договори за периода ще се усвоят от компании, които не са вписани в професионалния регистър на строителите. В момента извън обхвата му остават компаниите, които изграждат малки жилищни сгради, селскостопански постройки, оранжерии и извършват ремонтни дейности. Според представители на Камарата на строителите обаче е редно всички фирми, които искат да изпълняват обекти да се подчиняват на общите правила за бранша. В момента регистрираните компании са три пъти по-малко от тези, които не са вписани в регистъра, твърдят специалисти от сектора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика