Строители признаха за зверството от Негован (обзор)

Обвинените за двойното убийство Георги Ненчев и Пламен Шляпашки. Снимки от фейсбук

Застреляли бившия треньор по борба и жена му заради пари от сделка с имот

Познавали жертвите от година и половина

Задържаните за убийството на бившия треньор по борба Йордан Атанасов (75 г.) и съпругата му Марияна (70 г.) са направили пълни самопризнания. Първоначално строителите Пламен Шляпашки (39 г.) и Георги Нанков (44 г.) опитвали да прехвърлят вината си, но след разпит от криминалисти разказали всичко за зверството. Единият от тях застрелял съпрузите с пистолет със заглушител в главите, а другият нарязал телата.

Пламен и Георги бяха арестувани в сряда по обед в софийското село Джурово, където извършвали ремонт на къща. По-късно те били отведени в Техническия университет в София, където двамата работели по подръжката. В обитавана от тях стая били намерени два пистолета.

Разследването на криминалистите изяснило, че убийството е извършено на 14 юли в апартамент в бл. 182 на столичния бул. “Витоша”, където жертвите живеели. Пламен Шляпашки и Георги Нанков се познавали с възрастните съпрузи от около година и половина, тъй като извършвали ремонти в жилищата им. Планирали екзекуцията им от около година, след като Йордан Атанасов им споменавал, че банките имат много ниски лихви за влогове. Наскоро продал и апартамент в кв. “Гоце Делчев” в София. Това накарало двамата строители да помислят, че бившият треньор по борба си държи парите от сделката в жилището. Така взели решението да ликвидират семейството, за да го оберат. След като били застреляни, телата на жертвите били разчленени в банята им. После били натъпкани в бидони и с джип ги откарали до язовира в Негован. После Пламен и Георги се върнали необезпокоявано в апартамента на бул. “Витоша” и почистили с белина, за да скрият следите от кръвопролитието. Не успели обаче да заличат всичко и оставили дири. Не открили и пари. Задигнали бижута и други семейни ценности, които били открити при ареста на двамата.

От фейсбука на Пламен става ясно, че той има две деца и е любител на моторите. Аверът му Георги пък бил запален рибар.

 

Иван Гешев:

Брутално убийство, трудно за разкриване

“Изключително тежък случай, изключително брутално убийство, изключително трудно за разкриване. Българските граждани могат да се гордеят със служителите на МВР, с разследващите органи и съдебната власт, които се справят изключително добре с този случай.- каза зам.-главният прокурор Иван Гешев. - След доста сериозна работа при налични данни за евентуалните извършители, в неделя срещу понеделник бяха установени и евентуалните жертви.”

 

След шест дни денонощно следене

Повдигнаха им обвинение, грози ги доживотен затвор

По нищо не личало, че Пламен и Георги са извършили кръвопролитие

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Георги Нанков и Пламен Шляпашки за предумишлено убийство с користна цел на повече от едно лице. “Мотивът им е бил да да придобият парични средства и бижута, собственост на жертвите”, се казва в съобщение на държавното обвинение.Оттам допълниха, че 44-годишният Георги е криминално проявен, но не е осъждан. Аверът му Пламен има присъда зад гърба си. Ако бъдат признати за виновни двамата могат да получат доживотен затвор.

70 служители на МВР работели по разкриването на двойното убийство. Един от оперативните работници получил информация от човек от кримиконтигента кои може да са евентуалните извършители. Пламен и Георги веднага били сложени под наблюдение и ченгета шест дена денонощно ги следели.”Изумен съм как тези хора се движеха спокойно, хапваха си спокойно, все едно нищо не са извършили”, коментира вътрешният министър Младен Маринов. Двамата дори обикаляли в района, където било извършено кръвопролитието и така МВР разбрало, къде са живеели убитите. Самоличността на жертвите пък била изяснена в понеделник, след като дъщеря им, която живее в Нигерия, се свързала със своя близка у нас, че няма връзка с родителите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право