Строителна фирма блокира сметките на Великотърновския университет заради претенция за 80 000 лева

Гневни преподаватели алармираха, че не са им изплатени възнаграждения

Пореден грандиозен скандал тресе Великотърновския университет. Строителна фирма е блокирала сметките на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“. Претенцията на „Скални материали“ АД-Русе е за извършени, но неплатени ремонти за 80 000 лева като договорките за строителните дейности са били направени при управлението на бившия ректор проф.Пламен Легкоступ.

Гневни преподаватели пък алармираха в социалните мрежи, че заради запора, не са получили аванс и се притесняват, че ще останат без заплати за Коледа и Нова година.

До крутите мерки се стигнало след като настоящото ръководство на университета още преди 3 години установило, че има нарушения на процедурите по обществените поръчки за въпросните ремонти и завело общо три дела, с които оспорило исканите суми.

„Това е част от наследството на бившото ръководство на учебното заведение. Установихме, че вместо една голяма обществена поръчка, заданието е било раздробено на отделни обществени поръчки за по-малки суми, като за изпълнител по всички е била избрана фирмата „Скални материали“. Освен това параметрите по обществените поръчки като срокове на изпълнение и суми са били променяни в последствие, което е противозаконно. От оскъдната документация , с която разполагаме по въпросните обществени поръчки става ясно, че едни и същи строителни дейности се дублират. Плащанията пък са били отложени и сега парите се търсят от настоящото ръководство“, обясниха юристи на великотърновската Алма матер.

Те допълниха, че са оспорили всичко това в съда и две съдебни инстанции

са се произнесли в полза на ВТУ. Решението обаче било обжалвано от дружеството и ВКС постановил унивирситетът да изплати исканата сума.

От ВТУ незабавно депозирали възражение до Частния съдия-изпълнител с искане да вдигне запора върху авоарите на ВУЗ-а.

„Водят се още две дела, които са на различен етап. Едното е минало на две инстанции и решенията отново са в полза на ВТУ. Третото е в Апелативния съд във Велико Търново“, уточниха юристите.

Ректорът на ВТУ проф.Христо Бонджолов припомни, че е поел управлението на едно фалирало учебно заведение и от първия ден на мандата си търси начини за излизане от финансовата криза.

„Това са атаки в навечерието на ректорските избори през май идната година“, каза лаконично проф.Бонджолов.

В същото време вече над 3 години продължава разследването срещу бившия ректор на ВТУ проф.Пламен Легкоступ за източването на над 2 млн.лева чрез ремонти в университета. То се води от Окръжната следствена служба в старата столица под наблюдението на Окръжната прокуратура. До момента не му е повдигнато обвинение.

Възбраната върху сметките на ВТУ предизвика гневни реакции сред преподаватели.

„Сметките на Университета са запорирани от една фирма от обръча на МВРО, извършвала ремонтни дейности (с много лошо качество впрочем) по време на управлението на предишното ръководство. Най-изявени представители на което са един депутат (който не си е мръднал пръста за Университета), един зам.-министър, на когото му бягат затворниците, и който се е изхитрил да работи на 3 места едновременно (т.е. 24 ч. в денонощието) и един бивш "много успешен" ректор (агент на ДС). Та тази несвета троИца чрез фирмата на един "гений", който за 4 години е ставал 4 пъти доктор на науките и няколко пъти професор, естествено и той от МВРО, е причината да не си получим парите.

От три години тези хора водят война срещу всички работещи във ВТУ с такива подли милиционерски хватки като доноси, запори и т.н. Питам колегите, симпатизиращи на управляващата партия: "Кефят ли ви тези коалиционни партньори, които ви оставиха без пари?". Питам приятелите ми от същата партия: "Докога ще търпите тая огромна смърдяща торба с боклук, която ви виси на врата със страшна сила, и от която от време на време отвръщате гнусливо глава (скандала с паспортите, раздаването на пари за храна в армията без обществ. поръчка и мн. други)?". Тежи ви като камък и тя ще ви потопи, да знаете! А иначе тези "герои" ще си вземат огромните коледни бонуси като държавна администрация с чиста съвест!“, е написал във Фейсбук Светлозар Влайков от Православния Богословски факултет.

Депутатът от ВМРО и бивш помощник ректор на ВТУ доц.Милен Михов пък побърза да отговори на нападките.

„По повод разпространените слухове във ВТУ, че аз лично и ВМРО са виновни за „блокираните“ сметки на университета и поради тази причина няма аванси съм длъжен да кажа, че това е лъжа. Защо няма аванс за колегите, защо няма стипендии за студентите да отговори ректорското ръководство, за което съм гласувал и самия аз, и което вече завършва своя мандат. Четири години на това ръководство му бяха виновни всичките, само то е невинно, за това, че не се случи нищо“, заяви доц.Михов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България