Строителството на оградата по границата с Мексико започва в понеделник

стена, Мексико

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че строителството на обещаната стена по границата на страната с Мексико ще започне „веднага“ след подписването на Закона за бюджета, в който са включени $1,6 млрд за финансирането й, пише американското издание Washington Examiner.

„Започваме работата буквално в понеделник“, заяви Тръмп по време на мероприятие в Белия Дом. „Отделили сме много пари за границата“.

В петък американският държавен глава заплаши да наложи вето на Закона за бюджета на САЩ, приет от Конгреса в четвъртък, защото в него не са били предвидени достатъчно средства за строителството на стената.

Въпреки че от Белия Дом поискаха $25 милиарда финансиране за строителството на стената, законотворците гласуваха само $1,6 милиарда във финалната версия. Тези пари могат да отидат само за телена ограда и не могат да бъдат използвани за построяване на бетонена стена по цялата дължина на границата. По случая Тръмп написа: „Не съм доволен от $1,6-те милиарда за стената, но въпреки това той описа сумата като „първоначално плащане“ за стената, което ще позволи на администрацията да започне да я строи моментално. „Това е краткосрочно финансиране, но ще бъде използвано веднага“, заяви той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка