Строшиха 19 паметни плочи на гробищата в Нова Загора

На снимките: Строшените паметни плочи и увредените елементи на гробищата в Нова Загора. Снимки: общината.

Вандали вилняха на гробищата в Нова Загора. По данни на общината, строшени или частично повредени са 19 надгробни плочи. От местната администрация са сезирали полицията и прокуратурата. В сайта на общината бе отправен апел към гражданите, ако имат информация за извършителите, незабавно да уведомят местното РУ на МВР и общината.

Вандалското посегателство е било установено от гробищните служители на 28 ноември. Работата по случая отвела криминалистите до неколцина деца на възраст между 10 и 15 години от близката махала.

Гробищата имали охрана само през деня. Децата прескочили оградата след края на работния ден. По-късно, когато били разкрити като извършители, дали смайващи обяснения за случилото се. Казали, че искали да тренират. Пробвали уменията си по карате. Не си давали сметка, че с постъпката си поругават паметта на покойниците. Проявата им не е на верска или етническа основа, коментираха източници на „Труд”. Изяснява се дали родителите са знаели за "тренировките" на децата си, както и защо не са ги потърсили, щом са били навън без възрастен придружител, по тъмно и в късен час. Разследването продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България