Строят жилищен комплекс със собствена геотермална енергия

За първи път у нас започва изграждането на нов жилищен комплекс във Варна, който ще бъде захранван със собствена геотермална енергия.

С първата копка на строителството започна да се дълбае и за сондаж от независим източник на 1700 м под земята, откъдето ще бликне минерална вода с температура 47 градуса. Зелената енергия ще намали с 40 % сметките за бита в апартаментите на "Варна сити парк-юг", каза варненският бизнесмен Красимир Узунов, който в петък даде официален старт в реализацията на проекта. Само инвестицията му в сондажа е за 3 милиона лева, за чийто строеж вече са извадени всички разрешителни и са изпълнени изскванията на РИОСВ и Басейнова дирекция. Чрез специална система горещите геотермални води ще се използват за отопление, но ще могат да бъдат охлаждани през лятото и адаптирани изцяло за питейни нужди .А с достигането им до дома, всеки ще си има собствен СПА -център.

Бъдещият затворен жилищен комплекс ще се шири на 26 000 кв.м, като обитателите му ще се разхождат сред парк от 20 дка с уникално озеленяване . Сред атрактивните жилищни сгради, оформени като елипси и на отстояние от 55 до 75 м една от друга, ще има зони за отдих и минерален басейн с температура 33-34 градуса и размери 40/20 м. В строителството на комплекса ще бъдат използвани висококачествени технологии и материали-бял бетон, стъклени парапети и фасада, имитираща дърво. Ще бъдат изградени общо 456 апартамента по пет на всеки етаж , а за удобство ще има по два скоростни асансьора във всеки вход. Те ще се изкачват от нулевия до 12-ия етаж само са 7-8 секунди.

Жилищният комплекс се строи на входа на Варна и изцяло ще промени облика на града. Собственик на "Варна сити парк-юг" е “Интерсервиз Узунови” АД. Компанията има вече изграден проект "Варна сити парк" и в него от 230 са разпродадени 220 апартамента, посочи Красимир Узунов. Благословия на новия проект даде отец Дончо от Варненската и Великопреславска митрополия. Сред официалните гости бяха зам.-кметът на община Варна Пейчо Пейчев, районният кмет на "Младост" Христо Христов и вече първият купувач на дом в бъдещия комплекс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България