Строят магистралата към Сърбия с пари от „Струма” (обзор)

България оттегли искането си за финансиране на трасето на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле.

Финансират и жп отсечката от София до Калотина

Промяната ще ускори проекта

Кандидатстваме за евросредства за пътя през Кресненското дефиле през следващия програмен период

Mагистралният път от София до Калотина ще бъде достроен със евросредства, предвидени първоначално за доизграждане на отсечката на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, научи “Труд”.

Страната ни оттегли апликационната форма за 270 млн. евро за магистралата, но няма да се отказва от проекта и ще го разглежда като приоритетен, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Средствата по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура” ще бъдат пренасочени към други два важни проекта - доизграждането на магистрала “Европа” от София до сръбската граница и железопътния проект по същото трасе, научи “Труд”.

Апликационната форма за магистрала “Струма” в частта й през Кресненското дефиле ще бъде актуализирана, така че да отговаря изцяло на зелената политика на Брюксел и страната ни ще кандидатства с проекта през следващия програмен период на европомощта. Според строителния сектор промяната ще позволи трудният проект да бъде построен с нужното качество и за нужното технологично време.

Решението не спира проекта, а ще ускори екипната работа на всички институции, ангажирани с разширението на единствения “тесен участък” по направлението до границата с Гърция, увериха от пътната агенция. От ведомството припомниха, че избраният вариант за трасето през Кресненското дефиле с разширение на съществуващия път и построяване на нов в обратна посока в най-голяма степен отговаря на техническите, социално-икономическите и екологични изисквания.

“Въпреки това, за да е максимално прецизна относно въздействията на проекта върху видовете и местообитанията, които са предмет на опазване в дефилето, държавата ще пристъпи към определяне на специфични консервационни цели и мерки”, подчертават от пътната агенция. От ведомството ще предприемат зелени мерки за намаляване на въздействието от трафика по съществуващия път и за повишаване на безопасността за шофьорите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес