Строят магистрали на вересия

Плащат на компаниите, чак след като одобрят качеството на готовото шосе

Новите правила няма да важат за търгове с европари

Новите магистрали ще се строят без пари. Не, не става въпрос за благотворителност. Според нови правила, изготвени от регионалното ведомство, при изграждането на нови пътища вече няма да се плаща аванс, нито да се дават пари преди шосето да бъде окончателно построено.

Компаниите, които строят, ще взимат парите по договор, с които са спечелили търга, чак когато възложителят предава готовия път и е проверено качеството. По този начин още по-добре ще се защити интересът на държавата, обясни регионалният министър Николай Нанков. Идеята се разглежда и обсъжда с експерти и представители на сектора от месеци. Освен това се удължава срокът на гаранциите, така че компаниите ще отговарят по-дълго и за здравината на изграденото от тях.

Новите правила ще се приложат съвсем скоро, при обществените поръчки, които се очаква да бъдат пуснати за изграждането на магистрала “Хемус”, както и за пътя от Ботевград до Мездра, тъй като поръчката бе спряна за обжалване, обясни министърът.

Водени са разговори за идеята с представители на Българската камара на строителите и те са подкрепили предложението, допълни Нанков. Новите правила обаче няма да са валидни за процедурите, които се финансират с европари, а само за тези, които са с бюджетни средства, стана ясно от думите му. Така новият търг за изграждане на отсечката от магистрала “Струма” през Кресненското дефиле ще е по старите правила, а изпълнителите ще получават авансови и междинни плащания.

Интервю с регионалния министър Николай Нанков четете в утрешния брой на вестник "Труд".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес