Строят най-големия исторически парк в Европа

Инвестират 50 млн. евро в автентично пресъздаване на няколко епохи у нас

До 2022 г. ще бъде построен най-големият исторически парк в Европа, който ще предлага разходка на над 400 000 туристи годишно в няколко епохи назад във времето по българските земи. Вчера беше направена първа копка на мега проекта"Исторически парк" на входа на село Неофит Рилски, община Ветрино с участието на областния управител на Варна Стоян Пасев.

Историческият парк ще работи като културно-исторически атракцион, който ще се шири на 130 дка. В него ще бъдат пресъздадени акценти от Неолитна епоха, Халколитна епоха, Тракийска епоха, Римска епоха,от времето на славяни и прабългари, Първо и Второ българско царство до падането на България под османско робство, обясни за "Труд" авторът на проекта Ивелин Михайлов.

Изграждането ще струва 50 млн. евро, като половината се очаква да бъдат китайски инвестиции, заради които пусковият срок може да бъде и по-рано- през 2020 г.Преките работни места ще бъдат поне 200, а косвените-няколко хиляди, обясни още Михайлов. Консултанти на проекта са проф. Маргарита Ваклинова, проф. Хитко Вачев, проф. Иван Маразов и доц. Николай Нинов. В комплекса ще бъде възстановено селището, в което е намерено най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол отпреди 8000 години.Ще се представят отделни експозиции на бит и култура по нашите земи от най-дълбока древност.

Освен възстановките на сгради и артефакти, в историко-атракционния парк ще има и 5 киносалона, в които ще се прожектират 3D филми, свързани с българската история. Ще има ресторанти с тракийска, славянска и старобългарска кухня. Ще бъдат представени праисторически къщи, между които и наколни жилища, най-старият град в Европа,открит край Провадия, Дворец от времето на Севт III, статуи на 20 тракийски царе, тракийски божества, сред които и богинята Кибела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България