Студентите в МУ-Пловдив ще се обучават върху манекени с жизнени функции

Медицинският университет в Пловдив стъпи в бъдещето с първия у нас Симулационен тренировъчен център - единственият по рода си обучителен комплекс на Балканите. Той разполага с модерни манекени - биотехнологични роботи, с които студентите могат да повишат своите практически умения. В него се намират 12 учебни зали, две аудитории и 12 манекена с жизнени функции. "Симулационният тренировъчен център е поглед към третото десетилетие на 21-и век! Той е иновация в обучението по хирургия, защото живеем в дигитална ера и работим с дигитално поколение. Но преди да стигне до роботите, обучението на лекарите трябва да премине през манекените и симулаторите. "Да" на виртуалната реалност, но не бива да забравяме човеколюбието и емоционалната интелигентност!", заяви ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев при откриването на комплекса.

Студенти и специализанти ще се обучават върху манекени на три бебета, трима юноши, трима възрастни и три бременни жени. Те са истински кибернетични високотехнологични устройства, на които може да се моделира почти цялата спешна медицина. Сигналът от тях може да се излъчва онлайн в аудиториите и да се коментират всички етапи от операциите и допуснатите грешки. Пулсът на манекените се променя при предозиране на лекарството, те имат възможност да променят цвета на кожата си, ако лечението не се води правилно или се получи усложнение при тяхното състояние.

Центърът разполага и с високотехнологичен артроскопски симулатор, подходящ за обучение на ортопеди и ревматолози. Той е много ефективен за овладяване на артроскопски и хирургични умения, като с негова помощ рязко се намалява времето за обучение и придобиване на опит при извършване на сложни диагностични и терапевтични артроскопски манипулации. В комплекта са включени 3D модели на раменна, колянна и тазобедрена става и реални инструменти, използвани в операционната зала. Обратната връзка от манипулаторите при извършване на процедурите дава представа максимално близка до тази в реални условия. "Мисията на най-големия и комплексен тренировъчен център за медицински специалисти в България е да предложи най-доброто възможно обучение на студентите и на лекари от различни специалности - интернисти, пулмолози, кардиолози, гастроентеролози, ревматолози, анестезиолози, токсиколози, хирурзи, ортопеди, АГ-специалисти, педиатри и други специалисти", коментира проф. д-р Благой Маринов.

В центъра има интерактивен детски симулатор със система за обратна връзка, разработен заедно с Американската академия по педиатрия. Манекенът представлява 6-годишно дете, върху което да се обучават студенти от всички курсове в зависимост от подготовката им, а също и парамедицински специалисти. Гамата от състояния, които могат да бъдат възпроизведени се простира от нормална физиология до критични състояния.

Манекенът на бременна жена представлява прецизен акушерски симулатор с възможност за адаптиране, както към индивидуалните нужди на студента, така и за групови обучения по предварително зададена програма. Успоредно с усвояване на нормално раждане, студентите могат да упражнят и някои техники на инструментално подпомагане на раждането. Комплектът разполага с разнообразни модели на матки, плаценти и плодове, което позволява да бъдат моделирани различни сценарии на предлежание на бебето в утробата на майката и усложнения в следродовия период. Вече работят и най-новите лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве