Студенти искат да се включат в реставрацията на Нотр Дам

Студентите от специалност "Архитектура" във Варненския свободен университет ще изпратят писмо-подкрепа до Ан Идалго - кмет на Париж, в което изразяват желанието си да подпомогнат реставрацията на катедралата "Нотр Дам дьо Пари". В Европа няма изградена система за събиране на статистически данни за обектите – паметници на културата, претърпели загуби от пожари, показва изследване на експерти от ВСУ, проведено по проект "COST – акция С17.

Архитектурно наследство: загуби от пожари, засягащи културно-исторически сгради – паметници на културата". За проблема сигнализират преди години участниците в проекта от 16 държави. Унищожителният пожар в катедралата "Нотр Дам дьо Пари" красноречиво показва, че проблемът продължава да съществува и е на дневен ред приемането на редица правни, организационни, технически мерки, свързани с обезопасяването на световното недвижимо културно наследство.

По данни на друго европейското изследване по проект FiRE - TECH, най-често подобни пожари са предизвикани от умишлени палежи, следвани от заваръчни дейности при ремонтно-възстановителни работи. А сред пострадалите паметници на културата най-много са религиозните сгради, театри, библиотеки и училища. През последните 10 години студенти от специалност "Защита на националната сигурност" във ВСУ са обследвали над 600 паметници на културата в цялата страна за риск от пожар, а колегите им от специалност "Архитектура" съвместно с община Варна и Националният институт за недвижимо културно наследство работят по актуализацията на списъка на ценните сгради в морската столица.

Целта е да се актуализира Националния регистър на недвижимите културни ценности, като дейностите включват издирването, изучаването им и изготвянето на заключителни оценки и режими за опазването им, посочват от университета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България