Студенти от Медицински университет-Пловдив започнаха обучение на апарат от бъдещето

Студенти по медицина и специализанти  започнаха обучение на супермодерен тренажор в клиниката по урология в МБАЛ „Пловдив” (бившата Окръжна болница). Новият апарат за миниинвазивна хирургия „Virta Med” е швейцарски и дава възможност на него да се извършват всички видове операции на пикочния мехур и простатата.

pld66666666

Тренажорът е закупен със съдействието на бившия министър на образованието Меглена Кунева, която през 2015 г. предоставя целево 400 000 лева на  МУ-Пловдив за закупуване на апарата, на който да бъдат обучавани студенти. „Техниката е от изключително висок клас и се доближава почти напълно до реалните интервенции, посочи началникът на клиниката доц. д-р Димитър Шишков, който е бивш депутат в 43-ото Народно събрание.

„Доц. Шишков успя да създаде една елитна урологична клиника и в нея работят много млади и опитни колеги, които са иновативни и създават високи стандарти. Това е една от причините да ситуираме апарата в нея”, обясни ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Стефан Костянев. „Пожелавам успех в тази трудна урологична практика в отделението на болницата и да използват максимално този инструмент, защото това е едно от последните открития в хирургията. Това е поглед към третото десетилетие на нашия век”, каза още ректорът проф. Костянев.

Курсът по едноурология за студенти и специализанти започва от началото на 2018 г. по програма на Медицински университет – Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони