Студенти от пет държави правят проекти за разкрасяване на Варна

Студенти от България, Русия, Румъния, Турция и Италия ще участват през май в международен архитектурен конкурс, свързан с реновирането на градската среда във Варна.

Провеждането му ще постави началото на пилотен проект за реставрация на сгради в центъра, които са недвижимо културно наследство. Организатор е Варненският свободен университет "Черноризец Храбър", а инициативата е част от новосъздадената студентска лаборатория "Варна - град за хората".

Целта й е да бъдат създадени публични пространства, адаптирани към потребностите на гражданите. Първите зони за облагородяване са фиксирани в районите "Приморски", "Младост" и "Владиславово".

Идната седмица бъдещи архитекти, строителни инженери и дизайнери от ВСУ и от ПГ "Васил Левски" ще огледат терените и заедно с представители на районните администрации ще се заемат с разработката на проекти за естетизацията им, които да се реализират през следващите 3 г.

Идеи и предложения ще се събират и от граждани на специално създадена за целта страница във фейсбук, обясниха от висшето училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони