Студенти спечелиха конкурс на Европейската космическа агенция

Двама студенти от варненското Висше военноморско училище "Никола Вапцаров" класираха за първи път страната ни на призово място в престижния конкурс на Европейската космическа агенция "Student Aerospace Challenge".

В надпревара с над 200 отбора от 25 страни проектът на Светослав Георгиев и Елена Христова за летище за космолети влезе в отбора на 16-те финалисти и след представяне получи една от петте специални награди на ЕКА - за най-добра презентация.

България участва за първи път в този конкурс. Другите отличени в различни направления са отбори от Франция, Великобритания, Холандия и Гърция. "За разлика от тях ние имахме доста по-малко време. Доволни сме, че проектът ни бе оценен като приложим, стига да има финансиране", обясни пред "Труд" бъдещият корабен механик Светослав Георгиев.

Направеният от него и студентката по навигация Елена Христова комплекс "Космическо око" е за летателни апарати на бъдещето, които излитат вертикално и хоризонтално, за да возят туристи в Космоса. Помощ при подготовката на младежите оказали кап. I ранг Калин Калинов и доц. Веселка Радева от ВВМУ.

"Летището може да се изгради навсякъде по света, стига районът да не е сеизмичен, ветровит и наоколо не бива да има голям въздушен трафик. По груби оценки инвестицията може да се изплати за десетина години. От ЕКА бяха изключително впечатлени от идеята и визията на комплекса", допълни Георгиев. Той и колежката му вече работят по нова авангардна идея за следващия конкурс на ЕКА.

Тя е фиксирана географски в България и ще представлява платформа в Черно море за изстрелване на ракети и сателити.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България