Студенти ще учат медицина на бедствията

Първата у нас катедра "Медицина на бедствията" бе създадена преди дни в Медицинския университет /МУ/ във Варна. Екипът й ще обучава студенти от всички курсове и специалности за реакция при бедствия, производствени аварии, катастрофи и ще води въведените от тази учебна година задължителни практики по антитероризъм за стажант-лекарите от последния курс.

Това съобщи ректорът на МУ проф. Красимир Иванов, който получи най-високото отличие на БЧК - почетен златен медал. "Този приз е за голямото му сърце. В него е концентрирана любовта и благодарността на хиляди спасени хора", обяви председателят на БЧК Христо Григоров. "Приемам наградата като оценка за целия екип на университета, чиято цел е не само да даде отлично образование на студентите, но и да ги научи да се борят за обществено полезни каузи", заяви проф. Иванов. Церемонията се проведе в навечерието на Есенната академия на възродения миналата година след 24 г. пауза Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми.

Тя се организира с подкрепата на МУ и БЧК, а основната й тема е "Агресията-хуманността-киното". През следващите 3 дни в СОК "Камчия" и във Варна ще бъдат показани безплатно близо 20 игрални и документални филма, 5 от които - от Китай, Ирак, Иран и Малайзия ще бъдат прожектирани у нас само на академията. В дискусионните модули ще участват лектори като Максим Бехар, Тома Томов, Емил Спахийски, Стефан Китанов и др. "За първи път организираме и ателиета, в които представители на областните структури на БЧК ще се учат как професионално да правят документални филми", поясни директорът на фестивала Илия Раев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини