Студент по право наръгал Георги, за да го ограби (ОБЗОР)

Столичните полицаи задържаха синовете на свой колега граничар година и осем месеца след убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина. По-късно единият от братята показал къде е скрит ножът и бил освободен от ареста. Оръжието е намерено в сряда вечерта и е дадено за ДНК изследвания.

Зад решетките е 19-годишният Йоан Матев от София, съобщи  Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. В петък обвинителите ще поискат от Софийския градски съд да му наложи постоянна мярка “задържане под стража”.

Убийството бе извършено около 11,45 ч на 2 юни 2015 г. По това време ученикът от Търговско-банковата гимназия Георги седял на пейка в парка близо до метростанцията на стадион “Васил Левски”. Бил е нападнат внезапно и прободен с нож в гърдите. Преди да издъхне, успял да позвъни по телефона на майка си и на приятелката си. Промълвил, че е наръган. Не казал нито кой го е извършил, нито защо.

Основната версия на полицията бе, че убийството е извършено при случайна среща между непознати младежи, а не е предварително подготвено заради вражда на футболни фенове, отмъщение от ревност или по други причини.

Криминалистите откриха записи от охранителни камери в района. На част от кадрите се виждаше младеж със синя раница на гърба, който тича по тротоара по бул. “Драган Цанков” край БНР в 12 ч и няколко секунди. Точно тогава на 2 юни свирят сирените и всички минувачи спират за почит пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Кадрите бяха разпространени във всички столични гимназии, но без резултат. Изпратени бяха в чужбина, където експерти да се опитат да изчистят образа на непознатия.

Йоан Матев е младежът от същия запис, разказаха разследващи. Преди да стигнат до него, те проверили самоличността на над 400 души. По време на престъплението той е бил ученик и непълнолетен, затова, ако вината му бъде доказана, може да получи присъда от 2 до 8 години затвор. Сега Йоан е 19-годишен, студент по право в Югозападния университет в Благоевград. Знаел, че ще го издирват, затова променил външния си вид. Пуснал си дълга коса и брада, напълнял с 10 кг, спрял да ходи на училище. Нередовното му явяване в клас изглежда не направило впечатление на преподавателите. Той успял да се дипломира и да започне следването си.

Според криминалисти мотивът за убийството е бил грабеж. Георги е бил наръган с нож тип “пеперуда”, за да се вземе портмонето му. Тази версия обаче дълго време е била на заден план, тъй като не били взети нито парите, нито телефонът, нито други вещи на жертвата.

Ченгетата възстановили до секунда евентуални маршрут на извършителя. Още преди 4-5 месеца те започнали да следят Йоан и година и половина по-малкия му брат Марсел.  На 2 юни сутринта момчетата тренирали тенис на корт, след което си тръгнали. Случайно видели момчето на пейката и решили като батковци да му вземат джобните пари. Вероятно Георги се е съпротивлявал и затова Йоан го наръгал. След това с Марсел решили да избягат в различни посоки, без да вземат нищо.

Бащата на момчетата Ивелин е бивш митничар, а сега работи като сержант от “Гранична полиция” на пункт Калотина. Майката Сребрина Гаджева е бивша телевизионна журналистка, сега работи във фирма за пиар.

Сайтове съобщиха, че родителите са знаели какво е извършил синът им, но са го прикривали. Полицията не потвърди това. До вчера Йоан не бе направил самопризнания.

Йоан ходил на курс за фотомодели

Йоан Матев ходил на курс за фотомодели на “Визаж”, стана ясно от негови снимки в интернет с логото на модната агенция.

“Курсовете ни са отворени и всеки може да се запише, както го правят стотици момичета и момчета. Докато тече обучението се правят снимки на курсистите, които се качват на сайта на агенцията. Но никой в офиса ни не го познава и той не е бил модел на агенцията”, коментираха вчера от “Визаж”.

“В шок сме от новината,че Йоан е убиецът от Борисовата градина. Той беше кротък, дори притеснителен. Доскоро на вратата на общежитието ни стоеше листовка за разпознаване на извършителя, но никаква връзка не сме правили с него”, разказаха студенти от първо общежитие на Югозападния университет в Благоевград. От есента там живял и Йоан. В сряда в общежитието дошли полицаи да обискират стаята му с номер 514. Неговият съквартирант Любослав Виденов от Самоков казва, че живеели съвсем нормално. Преди Нова година Йоан си събрал багажа и повече не се върнал в общежитието, не се е явил на изпитната сесия през януари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право