Студова алегрия се лекува с имунни клетки и хипоалергенна диета

Автолимфоцитотерапията е един от най-ефикасните съвременни методи за лечение на студова терапия, който специалистите препоръчват и назначават през мразовитите есенни и зимни месеци на годината.

Същността на терапията се състои във въвеждане под кожата на пациента на имунни клетки (лимфоцити), които се отделят от неговата собствена кръв. С интервал от два дни специалистът алерголог трябва да постави осем инжекции, като курсът на лечение е в рамките на един месец.

Основното лечение, назначавано при студова алергия, са антихистаминовите препарати, които трябва да се приемат през целия зимен период, тъй като при спиране на лекарствата симптомите на заболяването се завръщат. При ярко изразена алергия към студа - обриви, червени петна и дерматит, антихистамините се назначават във вид на таблетки.

Ако на студа очите сълзят или се появява хрема, то преди излизане навън задължително трябва да се капват антихистаминови капки или да се използва спрей за нос, съветват лекари алерголози.

Студовият конюнктивит се различава от другите заболявания на очите по това, че симптомите изчезват при влизане в топло помещение.

Алергията към студа започва, когато човек се стопля, след като е прекарал повече време навън и под въздействието на студения въздух настъпва освобождаване на хистамин от клетките. Това води до разширяване на съдовете, развитие на отоци и почервеняване на кожата и лигавиците.

Най-често алергията към студа изглежда като обрив - на студа кожата на лицето и ръцете в началото боли, сърби и отича, а след това се покрива с мехури, изпълнени с прозрачна течност. Мехурите могат да са съвсем малки, но понякога достигат доста внушителни размери. Най-чувствителни към студ са вътрешната повърхност на бедрата и областта под коленете, а освен сърбеж се усеща слабост, главоболие и учестен пулс.

Консумацията на някои продукти могат да засилят проявите на алергия, затова задължителен компонент в лечението е хипоалергенната диета. Страдащите от студова алергия трябва да изключат от менюто си през мразовитите месеци от годината яйцата, ядките, шоколада, червените плодове и зеленчуци, цитрусите, гъбите, кафето и алкохола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве