Студът спря 37 влака, Североизтокът остана без автобуси

Заради тежките зимни условия в страната са отменени 37 влака.

Най-сериозно остава положението на централната жп гара в София поради замръзване на стрелките. По тази причина влакът от София през Горна Оряховица за Варна, който е трябвало да замине в 13 часа все още е с неприкачен локомотив и не може да замине. В него има 200 пътници, съобщиха от преслужбата на БДЖ.

Влакът Русе-София е спрял на гара Илиенци и повече от час и половина не може да бъде приет на гарата поради замръзване на стрелките. По същата причина влакът Бургас -София е спрял на гарата в Казичене. Проблем има и с влака от София за Варна през Карнобат, който е заминал със закъснение от 200 минути. Заради закъсал влак преди гара Карагеоргиево 50 души бяха евакуирани в детска градина в Айтос.

БДЖ препоръчва на клиентите си в следващите дни преди да тръгнат на път да се информират на телефон 0700 10 200 или да търсят информация на всички гишета на гарите в страната.

"Отменят се пътническите влакове от Кюстендил за Гюешево и обратно, както и пътническият влак между Кюстендил и Перник. Днес пътнически влакове няма да се движат от Карлово до Бургас, между Ямбол и Бургас, Варна и Бургас, Самуил - Силистра, Добрич и Кардам. По трасето най-голям проблем представляват навяванията, тъй като на места температурата при релсите е около минус 28, минус 29 градуса. Това изисква допълнително усилие от страна на инфраструктурата, за да може да се осигури безопасно преминаване",  съобщи п БНР Лияна Панделива от пресцентъра на БДЖ..

Заради тежките зимни условия междуселищните автобуси в Североизточна България са отменени. Продължават обслужванията в Югозападна България и до Стара Загора и в посока Благоевград: Сандански, Петрич, Дупница, Кюстендил.

"Продължават обслужванията в Югозападна България и до Стара Загора, по магистрала "Тракия". До Плевен - трудно, малко от автобусите са били пропуснати, курсовете в югоизточна посока - Бургас, Ямбол, Сливен се изпълняват до Стара Загора редовно и в посока Благоевград: Сандански, Петрич, Дупница, Кюстендил. Североизточна България е непроходима от вчера. Имаме няколко автобуса, които не успяхме да приберем оттам. Не се обслужват каквито и да е курсове от вчера сутринта до този момент включително", каза пред националното радио Ивайло Константинов от Сдружението на автобусните превозвачи.

Автобус с 20 пътници и двете коли, които закъсаха на пътя Асеновград - Садово, са били изтеглени и са продължили пътя си. Автомобилите затънаха в преспите тази сутрин край село Моминско и половин час по-късно са изтеглени от аварийните екипи, съобщи Димитър Георгиев от кризисния щаб в областната администрация, според когото хората надценяват възможностите си и подценяват обстановката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България