Студ и градушки през май

Дъжд ще вали на Гергьовден

Опасните явления - най-интензивни след 16-и

Май тази година ще бъде с температури под нормата. Във валежно отношение над западната и южна част от страната се очакват количества близки до установените норми 50-120 л/м2, докато над северната и над източната валежите ще бъдат под тях.

След свежото и дъждовно начало на май, с температури близки до обичайните, обаче, предстои период на захлаждане с валежи - от 5 май до 7 май. В края на първото деседневие ще има повече слънце.

Второто десетдневие ще започне са валежи и дневни температури, достигащи едва 20 градусовата температурна бариера. На 13 и 14 ще има временно стабилизиране на атмосферата. Ще бъде предимно слънчево,с повече облаци следобед над планините, където е възможно за кратко да превали.

От средата на месеца до края на май валежите и гръмотевиците ще бъдет често явление. По-интензивни ще бъда валежите на 16, 17 май, на 25 и на 29,30 май. Дъждовете ще са интензивни, с опасност от градушки. Температурите ще варират от 20 градуса по крайбрежието на морето до 25, 28 в местата с повече слънце.

Май е най-дъждовният пролетен месец. Страната често е под влияние на по-влажни океански въздушни маси идващи от северозапад. При такива условия времето е нустойчиво - с развитие на мощна купеста облачност и краткотрайни дъждове, в следобедните часове често придружени от гръмотевици. Понякога падат интензивни валежи и градушки, причиняващи наводнения и щети върху земеделските култури. Не са редки случаите, когато само за 2-3 часа пада толкова валеж, колкото е месечната норма и дори повече.

Средните максимални температури през май са от 21 до 26 градуса. Понякога, когато над страната се настани горещ и сух континентален въздух, температурите достигат 35 градуса. Времето през първата половина на май 2003 е почти лятно, като на 3 май в много райони на страната са измерени рекордни максимални температури за тази дата - в София 33 градуса, Пловдив - 35, Видин и Русе 37 градуса.

 

Народна метеорология

Ако вали - плодородие без край

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

Дъждовен май - плодородие без край, гласят народните вярвания. Ако през май често се вдигат вихрушки или пък сутрините са студени, ще има суша. Ако на Гергьовден вали дъжд, лятото ще е сухо, а реколтата богата. Когато Гергьовден е мъгляв, добитъкът ще е болнав. Колкото дни преди Гергьовден прогърми, толкова пари ще струва житото.

 

Геомагнитна прогноза

Слънцето ще бъде с ниска активност

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде ниска. Земното магнитно поле ще бъде спокойно и ще бъде без магнитни бури. Повишаване на геомагнитаната активност ще има в периода 28-29 май, когато са възможни и магнитин бури със слаба интензивност.

Въпреки по-топлото време, освен усещане за лято, през май можем да си припомним и за отминалата зима. След арктичини нахлувания температурите се понижават чувствително и по високите полета е възможно образуването на слани. Такива застудявания се случват много често, около 24 май.

През 1991 г. между 24 и 27 май в планиниските райони вали сняг, като новата снежната покривка по най-високите върхове надвишава 40 - 50 см. На 26 сутринта жителите на Габрово, Самоков и Перник са изненадани от 15 см сняг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето