Субсидират читалищата в Търговище с близо 484 000 лв.

Снимка: Архив

Средствата за всяко от 38 звена се определят и според дейността им

Близо 484 000 лв. ще получат читалищата в Търговище за дейността си през тази година. Средствата са годишната държавна субсидия за дейността и издръжката на всички 38 такива звена в областната община.

Разпределянето на финансирането става от комисия, която определя субсидията за всяко читалище на база централизирани критерии. Те стъпват на дейността на читалищата през миналата година, представената програма за работата им за настоящата, материално-техническата база и други.

Отпуснатите средства се ползват, освен за възнаграждения на работещите и издръжка на читалищата, също и за обезпечаване на дейността им, уточняват от местната администрация.

От своя страна тя също инвестира в читалищата, като прави ремонти на сградите, подменят се дограми и се извършват други дейности по базите им. Миналата година са обновени сградите на три селски читалища. За тази са планирани още три.

От общинското кметството подпомагат и дейността на съставите им, като осигуряват средства за транспорт и участие в различни регионални и национални форуми, за чествания и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони