Суецкият канал навърши 150 години (ИНФОГРАФИКА)

Идеята била замислена още от фараоните

Египет чества скромно юбилея

Носи на Кайро годишни приходи от над $5 млрд.

Скромно и без да се набляга особено върху историята, Египет отбеляза 150-годишнината на Суецкия канал.

„Суецкият канал не е привилегия за един народ. Той дължи появата си и принадлежи на стремежите на човечеството”, казва френският дипломат Фердинанд дьо Лесепс, който стои зад замисъла и изпълнението на проекта. Макар че идеята за прокопаване на такъв канал обмисляли още египетските фараони преди три хилядолетия.

Каналът свързва Червено море и Средиземно море и представлява съкратена връзка между Индийския и Атлантическия океан. Изкопан е в периода от 1859 до 1869 г. По това време това била невероятно трудна задача, за която на всеки 10 месеца се привличали по 20 000 работници, ниско платени, трудещи се дълги часове, при това често в опасни условия.

Стойността на изграждането на канала в днешни пари възлиза на повече от 1,5 милиарда долара.

Египет, на чиято територия се намира Суецкият канал, получава контрола върху плавателния път едва през 1956 г., когато президентът Гамал Абдел Насър го национализира. Това увеличава популярността на Насър в родината му, но предизвиква международна криза, довела до нападение срещу Египет от страна на Франция и Великобритания, които тогава контролират управляващата компания, а също и от Израел.

Днес каналът носи на Египет годишни приходи от над 5 милиарда долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят