Сузанита Мурад - Лолитката

14-годишната певица Сузанита най-после успя да постигне мечтата си – да стане известна и всички да говорят за нея. Дъщерята на фолк легендата Орхан Мурад буквално взриви социалните мрежи и влезе в новините с една от първите си песни – „Луцифер и Буда“. Комбинацията от текст, мелодия и видео на парчето предизвикаха вълна от негативни коментари, а поведението на младата изпълнителка стана повод за критика не само към самата нея и родителите й, но и върху цялото поколение, към което тя принадлежи. Въпреки хейта обаче непълнолетната Сузи постигна много повече от това, на което се надяваше с публикуването на провокативното „Луцифер и Буда“.

сузанита

„Така се прави, за да стане известен човек в България, даже и по света. Тръгваш с провокация. Като наложиш името си, ако решиш, може да започнеш да възпитаваш“, заявява бащата Орхан Мурад по повод нестихващите скандали с образа на 14-годшишната му дъщеря Сузи. Очевидно голотата, средните пръсти и „мръсните“ танци от страна на осмокласничката по никакъв начин не притесняват известния фолк певец, който обвинява „системата“ и изпълнителите на Запад за поведението на наследничката си.

Сузанита също не пропуска да се похвали с постигнатото в нейната кратка като житейския й път кариера, наричайки всички хейтъри едно „нищо“. Въпреки че големият й пробив на музикалната сцена идва с парчето „Луцифер и Буда“, това не е първата песен, която издава в опит да привлече внимание върху себе си. През 2014 година излиза клипчето „Мечтай“, в което младата щерка на Орхан Мурад рапира и се представя като „алтернатива“ на попфолка. Няколко месеца след появата на този клип в свое интервю Сузанита обяснява, че има намерение да върви по стъпките на баща си, но за разлика от него няма никакво желание да се изявява в „лекия жанр“. Тогава на 11 години, младата певица стига до там, че категорично отрича да има интерес към която и да е от популярните фолк диви и никога не би изпяла чалга парче.

Очевидно обаче с влизането в пубертета и придобиване на все по-голяма известност Сузи променя насоката, в която иска да се развива. Въпреки че „Луцифер и Буда“ може да бъде квалифицирана като „рап“ песен, ученичката не се поколеба да участва в проект на една от най-успешните у нас попфолк певици Андреа, който й донесе двойно повече популярност, но и също толкова критики. Освен това, участията на Сузанита се състоят в изпълнения на микс от арендби, поп и чалга парчета. Съвсем наскоро в интернет пространството се появи клипче, на което 14-годишната звезда пее на живо, с огромно желание и удоволствие, най-новото парче на фолк дивата Галена. Третият популярен изпълнител от „лекия жанр“, с който Сузи демонстрира изключителни близки отношения и се спекулира, че подготвят дует, е фолк идолът Галин. Тяхно общо селфи предизвика фурор в социалните мрежи, а негативните коментари към младия певец от Добрич бяха толкова много, че дори го принудиха да изтрие фотоса.

Предвид нестихващия интерес към малолетната Сузи и постоянните вербални атаки срещу нея и твърде сексуалния образ, който се опитва да продава, преди няколко дни дори и майка й се появи на екран, за да защити дъщеря си. В сутрешния блок на Би Ти Ви Шенай Мурад коментира, че не намира клиповете на Сузанита за скандални и че тя лично присъства на всички снимки и участия като придружител. „В клиповете си тя е по едно боди. По тази логика трябва да забранят на всички майки на деца под 18 години да пускат снимки от плажа ли?“, възмущава се половинката на певеца Орхан. По думите й средните пръсти във видеата на Сузи са „посветени“ на Дявола, на злобата и на завистта. В интервюто си Шенай направи и сензационното разкритие, че е жена, която се бори с рак и това се отразява много зле на младата изпълнителка.

Като единствен порок на дъщеря си Орхан и Шени определят факта, че пуши цигари от година и половина.

 

Рекордни гледания и масов хейт за проекта с Андреа

Дебютът на Сузанита в попфолка като гост-изпълнител в най-новия проект на фолк дивата Андреа постигна големи успехи в най-голямата платформа за видеосподеляне – ютюб. „Строго забранено“ вече има над 2,6 милиона преглеждания в интернет и държа лидерската позиция за около 2 седмици в класацията за най-гледани видеа у нас.

Хейтът към Сузанита обаче и тук не липсваше. След излизането си проектът постави антирекорд за най-много нехаресвания в онлайн платформата и до момента негативните оценки остават повече, отколкото позитивните – феномен, който рядко се среща при музикалните клипове в ютюб.

 

 

За нея:

Тя е като всички тийнейджъри

64-10-orhan

Сузанита е като всички тийнейджъри и не следва моя път като личност. Тя е продукт, плод, следствие на леките музикални жанрове и на медиите. Всичко е клип, всичко е филм, всичко е роля. В живота е съвсем друг човек. Детето няма силикон нито в устните, нито на друго място. Целият този образ, който й е изграден, е фалшив и измислен. Тя е много добро дете, ходи на училище, рядко излиза и винаги има желание да помага на хората.

 

Орхан Мурад, певец и баща на Сузанита

 

 

Може да пее

64-11-andrea

В студиото видях, че Сузанита е много талантлива и в нея има много качества, които са по-новаторски и различни от тези, които съм свикнала да виждам при мои колеги. Справи се много добре в дуета ни „Строго забранено“ и наистина може да пее. Смятам, че тя има голямо бъдеще и аз лично й пожелавам да има още много хубави песни.

 

Андреа, попфолк изпълнител

 

 

Явно е контролирана само от майка си

64-12-milena

Една Сузанита повече или по-малко, тя не е моя отговорност, колкото и да съм феминистка, колкото и това да е все повече под въпрос в либералния смисъл на феминизма. Да й берат грижата родителите й, кухи лейки родители има навсякъде, както и момичета, изоставени да са жени твърде рано. Явно е оформяна и контролирана само от майка си, чиито изяви не съм следила – ако ги има. А липсата на зрение на таткото обяснява отчаяните му опити да защити детето си.

 

Милена Фучеджиева, писателка

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети