Султанка Петрова: Промените в ТЕЛК готови до края на октомври

Комисиите за ТЕЛК вече работят. Не може да се говори за фалшиви ТЕЛК-ове, те са неправомерно издадени. Това каза пред БТВ Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Тя допълни, че има пропуски по самата методика, по която се определя инвалидността на всеки един човек. Това са такива заболявания, които не инвалидизират човека, но ги има в методиката.

Има сформирана работна група, където ще бъдат заложени краткосрочни, средносрочни и дългосрочни планове и ще бъдат разглеждани тези проблеми. Трябва да бъде разгледано законодателството, методиката и трябва да се изясни кой ще прави контрола върху тези ТЕЛК-ови решения, как ще се отпускат помощите, допълни Султанка Петрова.

По думите й, има тенденция те да минат към Министерството на здравеопазването, към НЗОК, каза зам.-министърът. Много е добре да направим така, че хората, които наистина имат проблем, да получат това, което заслужават.

Голяма част от хората, които са със сериозни проблеми и инвалидизирани сериозно, те не получават нужния процент, защото системата не позволява да получат процентите, от които имат нужда, допълни зам.-министърът.

В коментар на оплакванията на хора, които са останали без крак или без ръка, че всяка година трябва да ходят на ТЕЛК, Султанка Петрова заяви, че това ще се промени.

„Обмисля се това нещо, няма да има такова преосвидетелстване на три години, както беше досега, но, ако съответният човек, който има проблем допълнителен от това заболяване, което е основно, той ще има право да се отнесе към съответната комисия”.

Заместник-министърът съобщи, че до края на октомври ще бъдат готови с концепцията, след което тя трябва да бъде приета от Министерски съвет и след това от Народното събрание.

В плана на Министерски съвет, който е приет на 26 април тази година, са заложени едни от новите социални услуги, които ще бъдат разработени. Предвижда се да бъдат предложени 10 социални услуги за около 200 деца. Те ще бъдат свързани с детски центрове, обясни Султанка Петрова и изрази недоумението си как е възможно в двумилионна София да има само един дневен център за деца с увреждания – за големите деца над 18 г., защото там проблемът е много по-голям.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България