Султанка Петрова: Социалните помощи на 10 хил. души са спрени заради отказ да започнат предложена им работа

Социалните помощи на 10 хил. души са били спрени през последната година заради отказ да започнат предложена им работа. Това обяви заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова пред БТВ.

Програмата „Заетост“ за наемане на трайно безработните, която започна тази година пилотно в 16 общини в Северозападна България, ще продължи и догодина, отделени са 80 милиона лева за 196 общини, каза още Петрова.

Нашата цел е колкото може повече хора да бъдат включени в пазара на труда, да се подпомогнат трайно безработни, да се мотивират да се записват в бюрата по труда. Те ще бъдат мотивирани и да се включват и в курсове, да се образоват, да се преквалифицират, каза тя.

От септември в най-бедните общини на Северозапада пилотно се изпълнява Националната програма „Заетост“, по която безработни могат да се обучават и да бъдат наемани в частния сектор или към кметствата. В Криводол, където близо една трета от жителите официално са безработни, след старта на програмата 60 души вече имат препитание. Вижте във видеото какво означава програмата за такава малка община с висок процент безработица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България