Супербързи дългокраки буболечки нападнаха село край Шумен

Буболечките са по-големи и бързи от мравки. Снимка ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

Странни буболечки, непознати дори за специалистите, нападнаха шуменското село Ивански. Нашествието е от неделя, но в средата на седмицата взело връх, оплакват се местни хора. Дори се готвят за протест. Най-потърпевша е северната част на населеното място, която е близо до земеделските земи. Затова се смята, че насекомите имат връзка с нивите, но засега това не е потвърдено.

Буболечките са малко по-едри от мравки и с по-дълги крака, лазят и преодоляват чевръсто врати и комарници. Пъплят по асфалта, превземат дувари, нахлуват в къщите и не дават мира на хората нито да седнат да ядат спокойно, нито да спят. "Ръсим с препарати, но нищо не ги мори", обяснява Дочка Ничева. Единственото успокоение е, че не хапят. Хранят се с трева, не посягат на друго.

В сряда специалисти от Регионалната здравна инспекция са взели насекоми и в четвъртък живи и спиртосани екземпляри са изпратени по куриер в Националния център по заразни и паразитни болести за идентификация. Това каза за "Труд" д-р Марко Марков, завеждащ дирекция "Надзор на заразните болести". Хората не бива да се притесняват, но все пак само изследване ще покаже дали насекомите са опасни и дали пренасят болести. Резултатът се очаква идната седмица. Представители на Агенцията по безопасност на храните също са били на място и ветеринари правят проучване на насекомите.

Има версия, че е възможно ожънат блок с рапица, сята от американски семена, да е източник на вид растителна дървеница. Като са ожънати посевите, сега насекомите са тръгнали към селото. Друга версия е, че се въдят в тревясали, изоствени площи и при бум на популацията тръгват към къщите.

Според д-р Марков, само официална информация може да успокои хората и да се реши с какъв препарат да бъдат третирани.

Местни жители се стягат за протест в четвъртък вечерта и да блокират главния път за Бургас. Кметът на селото Жечко Жеков обаче не смята, че трябва да се стига до там. Според него всички възможни институции са обърнали внимание на проблема. Професор от Пловдив, който бил сред първите уведомени, дори обяснил, че това е особен вид растителна дървеница, няма с какво да се третира и хората трябва да потърпят да изчезне сама.

Снимка Авторът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България