Клоп срещу „Байерн“ е хитът на 1/8-финалите (ИНФОГРАФИКА)

In this handout image provided by UEFA, Sergio Ramos of Real Madrid lifts the trophy after Real Madrid won the UEFA Champions League final football match between Juventus and Real Madrid at The Principality Stadium in Cardiff, south Wales / AFP PHOTO / UEFA / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UEFA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Много драматични моменти се очаква да съпътстват 1/8-финалите в Шампионската лига. Жребият за елиминационната фаза бе теглен, а двойките са повече от любопитни. Цели три англо-германски сблъсъка ще има сред най-добрите 16 в турнира на богатите. Най-впечатляващият е „Ливърпул“ - „Байерн“. Първият мач е на „Анфийлд“ на 19 февруари, а реваншът в Мюнхен е на 13 март. Юрген Клоп, мениджърът на „червените“, познава отлично предстоящия съперник на своя тим. Немският специалист има богата история срещу шампиона на Бундеслигата от последните шест сезона. Именно Клоп успя да наруши хегемонията на баварците с двете спечелени титли с „Борусия“ (Дортмунд) в периода 2010-12 година. А един от най-великите мачове в кариерата на ексцентричния наставник отново е срещу „Байерн“ - 5:2 във финала за купата на Германия през 2012 г. Само година по-късно на „Алианц арена“ станаха шампиони на Европа. На финала воденият от Юп Хайнкес състав срази именно „жълто-черните“ на Клоп с 2:1.

В историята „Байерн“ и „Ливърпул“ имат общо седем сблъсъка – победите за мърсисайдци са две, една е за германците, а равенствата са цели четири.

А въпреки съперничеството си грандът от Мюнхен има и кратък флирт с Клоп. На няколко пъти треньорът бе спряган за „Алианц Арена“, но той остана верен първо на „Борусия“, а след това и на „Ливърпул“.

„Когато си футболист, такива сблъсъци те карат да се развълнуваш – призна спортният директор на немците Хасан Салихамиджич. - В момента „Ливърпул“ е на мода, тъй като е лидер във Висшата лига, играе хубав, бърз и здрав футбол. Юрген Клоп е топ треньор. Очакваме с нетърпение тези двубои.“

30-100

А бившият му тим от Дортмунд има друг съперник от Острова - „Тотнъм“. Двата отбора играха един срещу друг само преди година, когато попаднаха в една група. Тогава „шпорите“ взеха и двете срещи – 3:1 на „Уембли“ и 2:1 в Германия, а воденият по това време отбор от Петер Бош не успя да се класира за елиминационната фаза.

Третият сблъсък между Англия и Германия на клубно ниво ще бъде между „Манчестър Сити“ и „Шалке“. Мениджърът на „гражданите“ Пеп Гуардиола познава отлично съперника, след като прекара три сезона в Бундеслигата начело на „Байерн“. Шампионът на Висшата лига е сочен за абсолютен фаворит преди сблъсъка.

Късата клечка обаче бе за „Манчестър Юнайтед“. На „Олд Трафорд“ предстои мач с ПСЖ на Неймар, Килиан Мбапе и Едисон Кавани. Преди година „червените дяволи“ отпаднаха в същата фаза, а тогава съперникът бе далеч по-приемлив - „Севиля“. През настоящата кампания парижани вече мериха сили с отбор от Острова. На „Парк де Пренс“ надвиха „Ливърпул“ с 2:1, но загубиха преди това визитата на „Анфийлд“ с 2:3.

Не по-малко интересен ще бъде и сблъсъкът „Атлетико“ (Мадрид) и „Ювентус“. Домакините са мотивирани да достигнат до финала, който ще се играе на техния стадион „Уанда Метрополитано“. Сблъсъкът за трофея е на 1 юни, но за целта „дюшекчиите“ трябва да се справят с шампиона на Италия, където от този сезон е Кристиано Роналдо. А мегазвездата има 12 гола във вратата на „Атлетико“. Но въпреки португалският нападател, в Торино осъзнават трудността на изпитанието.

„Паднахме се срещу най-добрия отбор от втората урна – призна Павел Недвед, директор на „старата госпожа“. - Финалът е твърде далеч, за да мислим за него. „Атлетико“ е много балансиран отбор. Имат много здрава защита, а да не забравяме, че там е и Антоан Гризман.“

Другият испански представител, шампионът на страната „Барселона“, има далеч по-лека задача срещу „Лион“. Носителят на трофея през последните три години в Шампионската лига, „Реал“ (Мадрид) пък ще защитава трофея срещу „Аякс“. Холандският колос вече показа, че има сили да се бори с големите, след като измъкна 3:3 от „Байерн“ и бе на крачка да спечели групата под носа на баварците.

Всички двойки:

Шалке 04 - Манчестър Сити

Атлетико Мадрид - Ювентус

Манчестър Юнайтед - Пари Сен Жермен

Тотнъм - Борусия (Дортмунд)

Лион - Барселона

Рома - Порто

Aякс - Реал Мадрид

Ливърпул - Байерн

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят