Сурови санкции и нов механизъм срещу двойния стандарт на храните

Европейската комисия е разработила нов механизъм срещу двойния стандарт при храните и продуктите. Предвиждат и високи санкции за нелоялните практитки. Това заяви Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете по време на пресконференция в София.

Механизмът ще дава възможност да се подават колективни искове от потребители, когато има нанесени вреди, когато голям брой хора са засегнати от нелоялни търговски практики от страна на търговци или производители.

Санкциите за нелоялни търговски практики - както е двойното качество на продуктите, могат да възлизат до 4% от годишния оборот на компанията.

"Ще въведем по-точни определения на забранените двойни стандарти на хранителните продукти, и не само на тях, а и на всякакви други продукти, които са с една марка, но с различен състав в различните държава, налагаме и санкции, които ще бъдат в сила при трансгранични нарушения", обясни Йоурова.

Механизмът включва и защита на онлайн потребителите на стоки, които ще бъдат информирани с кого сключват договор в електронни платформи, както и какъв е адресът, на който могат да подават своите оплаквания при открити нарушения. А при нередности са предвидени санкции, които ще бъдат синхронизирани между държавите – членки.

Държавите – членки ще определят сами ресорните органи, които ще въведат заложените мерки. Проверки текат и в момента като от началото на годината са установени 3-ма производители, които заради нарушения ще променят съставките на своите продукти, за да няма различение в съдържанието на стоките в различните страни-от ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България