Сушито може да причини паразитни инфекции заради суровата риба

Лекари предупредиха любителите на сушито за опасност от паразитни инфекции заради приема на сурова риба.

Нарастващите случаи на инфекциите може би са свързани с все по-голямата популярност на японското ястие, пишат лекарите в Британския медицински журнал, цитиран от БТВ.

Доктори в Лисабон лекували 32-годишен португалец, в чиито черва били открити ларви на паразити. В продължение на седмица той се оплаквал от болки в стомаха, повръщане и температура. Лекарите му направили кръвни изследвания, които показали леко възпаление, а областта под ребрата му била по-чувствителна.

Именно тогава мъжът споделил, е наскоро е ял суши. Докторите веднага заподозрели, че може би има анизакиоза. Паразитното заболяване се причинява от червеи, които разрушават стомашната стена или червата на човека. Те се появяват, когато ларвите се приемат с недобре сготвена или сурова риба.

Лекарите направили ендоскопия на мъжа и заснели ларвите на паразита, които били прикрепени именно към подутата област и възпалените черва. Благодарение на специална мрежа те ги премахнали, а симптомите на пациента изчезнали.

По думите на медиците повечето случаи на анизакиоза са в Япония.

Лекарите съветват да премахваме вътрешностите на рибата, да я замразяваме в продължение на поне четири дни и да я готвим добре преди ядене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл