Схватка с камъни между индийски и китайски войници

Ескалация след напрежението на платото Доклам

Индийски и китайски войници влязоха в кратко стълкновение в Западните Хималаи в знак на допълнително напрежение между двете страни, които вече два месеца се дебнат в друг район на спорната граница, предаде Ройтерс.

Агенцията се позова на източник в Делхи, брифиран за станалото. Според него индийските войници предотвратили опит на китайците да влязат на индийска територия в Ладак край езерото Пангонг. Китайците били въоръжени с железни пръти и камъни, като в настаналото меле леки наранявания получили представителите на двата лагера.

Армиите на Индия и Китай вече два месеца се дебнат на платото Доклам, което е по на изток по 3500-километровата планинска граница, която не е маркирана. Пекин непрекъснато иска от Делхи да се изтегли едностранно от района или ще се стигне до ескалация, а държавните медии предупреждават Индия с по-лоша съдба от поражението в кратката гранична война през 1962 г.

Напрежението започна през юни, когато индийски военни попречиха на Китай да изгради път в Доклам - ненаселен район, за който претенции имат Китай и Бутан - съюзник на Индия. Делхи обяви тогава, че това е реакция на китайските военни дейности край пресечната точка на границите на Китай, Индия и Бутан, които представлявали заплаха за североизточния й регион.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия