Сценаристът на „Маскираният певец” Влади Априлов пред „Труд”: При следващ сезон ще крием участниците три пъти повече

Добрият телевизионен сценарий никога не те хваща като белезници или окови

Зуека и Рачков са гаранция за успех

Днес е грандиозният финал на първия сезон на мистериозното шоу „Маскираният певец” по Нова телевизия. Форматът беше напълно непознат за зрителите, но само след няколко представления на живо хиляди българи се ангажираха да разпознават кой се крие зад екстравагантните маски. Точно преди големия завършек на успешния сезон, „Труд” разговаря със сценариста на предаването - Влади Априлов, който сподели интересни подробности около работата в шоуто.

„На финала участниците ще пеят по две песни - една бавна и една бърза. Паралелно с това сме поканили всички отпаднали участници, които ще изпеят общо парче и освен тях момчетата от охраната се готвят да изпълнят обща песен”, каза сценаристът за бляскавото шоу, което предстои тази вечер.

Той обясни, че неговата роля включва много работа зад кадър. „Подготвянето сега на сценарий е най-лесната част. Трудното беше преди това, защото трябваше да подберем 16 участници, да водим разговори с тях, да снимаме видеа на всеки, да съгласуваме улики, да направим клипове за уликите и това да бъде скрито. Толкова много предавания и формати сме правили и знаем, че дори на нас да ни е ясно какво правим, при зрителите невинаги е така. Хората са малко недоверчиви и постепенно събирахме аудитория”, каза Влади Априлов.

По думите му най-големият проблем в първия сезон са били участниците, защото те в началото не са знаели какво ще правят. „Аз съм бил при всеки един от тях, разговаряли сме, убеждавал съм ги колко е интересно да останат скрити до края. В началото не им се вярваше. У нас много от звездите са такива, че искат да се показват по телевизията, да се говори за тях, а сега участват в шоу, където никой не знае кой кой е. Впечатляващо е, че се увлякоха във формата и разбраха, че най-големият успех е да останеш скрит до края. Затова такива образи като Къци Вапцаров и Димо Алексиев са изключително попадение. Те направиха всичко възможно, за да не бъдат разпознати. При евентуален втори сезон няма да имаме такива проблеми, защото всички са гледали и знаят какво трябва да правят. Ще наблегнем на не толкова ясни улики, на повече криене на гласовете и останалите фактори, които издават участниците”, обясни той.

Априлов сподели, че екипът не се е съмнявал дали шоуто ще бъде успешно. „Начело на формата застанаха двете най-емблематични телевизионни фигури - Васил Василев - Зуека и Димитър Рачков, които са гаранция за успех. Макар че на зрителите им е направило впечатление, че в този формат са по-сдържани отколкото обикновено, защото такава е тяхната роля - те просто водят следствието. Не са в стихията си, както в „Като две капки вода”. Присъствието на тях двамата, както и на хората от панела - Гала, Ники Кънчев, Геро и Мария Илиева - със сигурност носи успех. И когато започнахме да правим маските, да снимаме видеата, заради които обиколихме цялата страна, видяхме, че шоуто ще се получи. Доволни сме от това, което направихме”, допълни сценаристът.

Влади Априлов сподели, че чужди екипи са дошли да гледат как правим шоуто у нас. Сред тях били румънци и хървати, които ще правят предаването в техните държави. „Ние приехме голямо предизвикателство, защото сме единствената страна в света, която прави 2-3 часа шоу на живо с 16 участници. Затова на чуждите екипи им е интересно да видят как става това, да се учат и да придобият опит. Всички отбелязват колко е весело”, призна той.

За създателите на „Маскираният певец” е било изненада в какъв голям хит ще се превърне шоуто в социалните мрежи. „На практика ние се изправихме срещу огромна зрителска аудитория, въоръжена с всякакви средства за разпознаване. Гледайки всеки епизод, народът веднага започваше дискусии, търсеха в интернет информация, изваждаха сведения, улики, автобиографии. Видяхме се в чудо и умувахме как да направим така, че да измислим интересна улика, която хем да има отношение към лицето, хем да остане неразпозната. Доста е трудна тази задача. Допуснахме и някои грешки, разбира се. В следващ сезон повече и по-добре ще крием участниците си.

Априлов направи сравнение с американския вариант на предаването, което те са гледали, за да направят българската версия. „Там участват артисти, бейзболни звезди, състезатели по американски футбол, баскетболни знаменитости, обществени фигури и т. н. В България за съжаление нямаме особено голям избор. На всички ни се иска да имаме волейболист, журналист, обществена фигура, политик и бизнесмен например, които пеят. У нас тези хора дори и да пеят, те не се показват по телевизията. В такъв случай си принуден да заложиш на артисти. Освен тях обаче успяхме да вкараме готвач, президент на футболен клуб и други малко по-различни от певци хора”, каза сценаристът.

По думите му българинът трудно може да бъде излъган и голяма част от участниците бързо са били разкрити. Имаше обаче и изненади като Къци Вапцаров и Димо Алексиев. „Ето ви един парадокс на предаването - когато зрителят се досети кой стои зад маската, тогава се активизира фенска маса и гласуват за любимеца си да продължи. В случая на Димо Алексиев, той много добре се прикри и ако зрителите знаеха, че това е той, щеше още да е във формата. Хора като Къци разбраха, че всъщност могат да бъдат разпознати единствено по гласа и пеенето. Затова се стараеха да не бъдат хванати и използваха програми, за да се маскират още по-добре. Но някои певци избраха парчета, които изпълняват по участия. Там личи кои са те и зрителят се досеща. Тъй като участниците имаха доста задачи, решихме те сами да избират песните, които изпълняват, за да се чувстват по-комфортно. При нов сезон обаче ние ще избираме песните, предварително обсъдени с участниците, за да бъде още по-секретно”, призна Априлов.

Той разказа малко повече и за работата му с водещите Зуека и Рачков, които определя за легенди. „На тях се дължи голяма част от успеха на „Маскираният певец” и „Като две капки вода”. Не се работи лесно с тях, защото искат всичко да им е изпипано, да има логика и да бъде интересно. Най-вече защото те са такива актьори, че искат да имат за какво да се хванат от сценария. Подавайки им нещо интересно, те импровизират, вихрят се и правят шоу. Затова в „Капките” сме добри - там не е написана пиеса със сценарий 200 листа, а просто са заложени дадени елементи, върху които водещите се хващат и импровизират. Понякога се получава съвсем различно нещо от сценария и тогава се получава адски смешно, непринудено и много добро шоу. Добрият телевизионен сценарий никога не те хваща като белезници или окови. Той трябва да определя посоката, но да имаш възможност да импровизираш, да „кривнеш” от него и успешно да се върнеш.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл