Събарянето на незаконните цигански къщи в Стара Загора протича спокойно

Започна събарянето на 54 незаконно построени масивни къщи в местността Карасиврия в ромския квартал „Лозенец” в Стара Загора. Всички обитатели са получили предизвестията си преди месеци и са били длъжни да ги премахнат в 30-дневен срок. Част от тях са започнали доброволно да ги разглобяват, за да събират строителни материали.

В района има засилено присъствие на полиция и жандармерия, обстановката е спокойна.

„Не може в 21-ви век да позволяваме да има незаконни постройки, които не отговарят на никакви изисквания. Те са опасни и могат да паднат. Тогава въпросите ще са бъдат отправени към администрацията, защо не е взела мерки. Редно е да се зададе въпрос към EVN България, как са били присъединени тези къщи, тъй като те нямат право да бъдат захранени с електричество, защото са незаконни” – заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който присъстваше на събарянето на постройките.

Общината е създала необходимите условия за настаняване на хората, чийто къщи се събарят, но никой не е заявил желание да се възползва от общинско жилище. Няма и подадени заявления за закупуване на отстъпено право на строеж. „Те не са предприели никакви действия в тази посока. Явно са мислели, че няма да се стигне до процедура по събаряне, но ние сме твърдо решени да се справим с проблема с незаконното строителство” – категоричен е кметът.

На днешната акция по отстраняването на къщите присъства и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Той заяви, че е в Стара Загора, за да подкрепи кмета и администрацията за политиката на непримиримост към незаконното строителство и добави, че Живко Тодоров е пример за цяла България.

Теренът ще бъде изчистен и ще остане зелена площ, каквато е територия според Общия устройствен план. До 15 април, при управлението на кмета Живко Тодоров, са съборени 172 незаконни ромски къщи. Констатирано е наличието на още поне 200, като 93 от тях ще бъдат отстранени през следващата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България