Събарят необитаеми постройки в Габрово заради опасност от самонастаняване

Искат постоянен арест за извършителите на побоя на продавача Венцислав Иванов

По разпореждане на кмета на Габрово Таня Христова в четвъртък след обяд бяха мобилизирани багери, които започнаха събаряне на необитаеми общински, както и незаконни постройки. Според общинската управа със земята ще бъдат изравнени 13 общински жилища, които са предвидени за премахване. В града привидно беше спокойно, улиците не бяха оживени от минувачи, но пък навсякъде гъмжеше от униформени блюстители на реда. Виждаха се полицейски патрулки и бронирани автомобили с надписи „Жандармерия“.

Снимки: Веселина Ангелова

„Част от набелязаните за разрушаване постройки са негодни за обитаване, но други са подходящи за настаняване на случайно преселили се в Габрово хора. Съществува опасност от самонастаняване и заради това предприемаме тези крути мерки. Целта ни е и опазване на обществения ред и спокойствие“, коментира Таня Христова.

Градоначалникът поясни, че въпросните сгради не се запазват по градоустройствен план. Повечето от тях са определени като саморушащи се.

„Твърденията, че роми от различни населени места в страната се заселват в общински жилища в областния център са категорично неверни. Габрово е може би градът, който процентно има най-малко присъствие на представители на ромската общност. В подкрепа на това са фактите, че в Габрово няма гето, няма и махала, в която да има концентрирано заселване на роми. Това, което ние сме правили във времето, е да провеждаме срещи с граждани, които са насочвали сигнали за проблеми с представители на ромската общност, съвместно с останалите институции. Предприемали сме и ще продължим да предприемаме категорични мерки, които не разграничават който и да е етнос по отношение на принципно прилагане на нормите и законите“, увери Таня Христова.

След ексцесиите в сряда, в четвъртък обстановката в Габрово беше по-спокойна. Органите на реда обаче все още са на крак и при нужда са готови незабавно да въдворят ред. На 10 април градът бе обхванат от масови размирици след побоя в магазин на ул. „Николаевска“ на 7 април. Това предизвика недоволството на местните жители, които яростно се разбунтуваха. Протестиращи щурмуваха местното следствие, а след това опустошиха няколко къщи в ромската махала на града. Заради това в нощта срещу 11 април в невралгичтия район са били дислоцирани сили от Дирекция „Жандармерия” и специализирани полицейски сили от София, които да гарантират сигурността и обществения ред.

Те ще останат в Габрово докато е необходимо.

„Протестът срещу насилието се превърна в шествие на разярена тълпа, която всяваше истински ужас и търсеше саморазправа с хората, който пребиха служител в супермаркет“, споделиха пред „Труд“ свидетели на страховитите събития.

Габровци са изтръпнали от страх, не са словоохотливи и не избягват да застанат с лицата си пред репортерския обектив.

Заради ескалиралото напрежение в четвъртък на място пристигна вицепремиерът Томислав Дончев .

„Една от причините за обществено напрежение е начинът, по който се коментират интеграционните политики до момента. Самото усещане, че някой има малко по-особени права, че някой има възможност да не спазва законите, е една от причините да се стигне дотук. Аз не мога да толерирам никакви форми на насилие, независимо от кого се упражнява“, каза Томислав Дончев.

В Габрово не изключват и версията нагнетяването на напрежението да е предизборна провокация.

Тримата роми, обвинени за побоя над Венцислав Иванов са задържани за 72 часа . Срещу агресивните мъже е бразувано досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда на магазинерът Венцислав Иванов. Извършителите са криминално проявени. Тримата биячи са двама братя и техният племеник. Йордан и Петко Асенови са осъждани – Йордан има условна присъда от 1,3 г. за кражба на кола, като извършва побоя в магазина по време на изпитателния срок. Петко е бил в затвора за кражба, а племеникът Никола Монев е извършил грабеж като непълнолетен.

И тримата са неграмотни. Никола е завършил 7 клас, но не може да чете и пише. Йордан има завършен 5 клас, Петко е напълно неграмотен.

След преценка на събраните по делото доказателства и с оглед на това, че има реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление, Районната прокуратура в Габрово направи искане пред Районния съд за мярка за неотклонение „задържане под стража” на тримата мъже. Наказанието, което се предвижда в закона е лишаване от свобода до 3 години.

Пред репортер на „Труд“ пострадалият при ромското нападение сподели, че от година и половина живее в града. Потърпевшият е категоричен, че извършителите на злодейството трябва да понесат строго наказание. „ Няма как да толерирам нещо, което води до насилие. Благодарен съм на хората, които ни подкрепиха. Посланието ми е, че ние искаме да работим мирно, спокойно и не искаме да се всява етническо напрежение. Мисля, че всички хора са с равни права и трябва да има решения по мирен път”, категоричен е Венцислав Иванов.

В четвъртък в Габрово се заговори, че негодуващи местни жители подготвят нов протест. Според кметицата Таня Христова в Общината до 14 часа не е постъпвало искане за разрешение за провеждане на протест или митинг, но това може да стане и в по-късните следобедни часове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България