Събарят три незаконни заведения на плаж „Кабакум-централен“ край Варна

Три заведения на плажа "Кабакум централен" край Златни пясъци ще бъдат затворени, защото работят върху неохраняема зона в разрез със закона. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която направи проверка на място, провокирана от сигнали на граждани и на бъдещия стопанин на плажа.

Договорът за стопанисването му бе разтрогнат миналата година заради множество нередности, сред които и неплатен наем. През май друга фирма спечели търг за ивицата, но той бе обжалван. Така популярният плаж остана неохраняем за сезона. Затова всякаква търговска дейност на територията му е самоуправство, уточни Ангелкова.

За нарушението са сезирани РДНСК и община Варна. Предстои до седмица да бъдат спрени тока и водата на заведенията. До края на лятото "Кабакум-централен" ще чисти общината, а областната управа трябва да осигури спасители, подчерта Ангелкова. Според нея имало сигнали, че по Северното Черноморие неохраняеми плажове са превърнати в частни.

"Нарушителите стават все по-иновативни", обясни министърът. И даде за пример собственик на хотел до плаж "Обзор-мотела", който насипал в двора си пясък и поставил табела "Частен плаж". "Проверките ще продължат до края на сезона и ще бъдем безкомпромисни при нередности. Лятото ще бъде изключително успешно и за нас е много важно туристическият продукт да е на ниво", подчерта Ангелкова.

Тя посочи, че на руския пазар се отчита 44% на търсенето на почивки по нашето Черноморие, като реалният ръст на резервациите засега е 15%. 15-20% повече ще са и почиващите на море в България германци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България