Събарят 1052 незаконни бараки в Монтана

Сред тоновете боклуци откриват и съкровища

1052 незаконни постройки - гаражи, бараки и навеси, са в процес на премахване в Монтана. Кампанията по разчистването на областния град от саморъчни градежи е в разгара си. Тонове боклуци се извозват на депото за отпадъци, съобщи кметът Златко Живков.

Акцията по събарянето на бараките започна след многомесечно обхождане на централната част на града и кварталите от общински служители и описване на всички незаконни постройки. Стопаните на разкривните и ръждясалите съборетини са приканени от местната управа сами да ги сринат, а ако не го направят в дадените срокове със задачата се заемат работници с багери и чукове.

Засега повечето от хората сами събарят незаконните си постройки, казаха от общината. Повечето от навесите са строени в междублоковите пространства през последните 40 години за гаражи, но в малко от тях има автомобили. Част от бараките са превърнати в хранилища за ненужни вещи, други се използват за складове за дърва и въглища, а трети са трансформирани в клетки, в които се отглеждат кокошки и зайци.

След премахването на бараките остават планини от смет, които общината почиства и изхвърля. „Вече не броя колко ремаркета с боклук извозихме, досега не са по-малко от 20!” каза шефът на общинското предприятие „Чистота” Илиян Илиев.

В част от клетките работниците откриват истински съкровища – като автомобил на над 50 години, който би зарадвал всеки колекционер на возила.

Досега в централната част на Монтана са демонтирани 311 незаконни гаража, в ж.к „Младост”1 - 114, а в ж.к.”Младост” 2 – 334. В междублоковите пространства на „Младост” 3 има още 246 незаконни обекта, които ще бъдат премахнати в следващите два месеца.

„Благодаря на хората, които сами събориха незаконните си постройки и на всички, които ни разбират и подкрепят. Не може в 21 век в града ни да ни да има грозни и пълни с боклуци бараки, част от които са и източник на зарази. Ще продължим с разчистването им, докато премахнем всички и осигурим на гражданите нормална европейска среда!”, заяви кметът Живков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони