Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор)

Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Ще се строи на пазарен принцип

Три месеца държавата ще събира оферти от кандидати, които искат да участват в изграждането на АЕЦ “Белене”. 90-дневният срок започна да тече от днес, след като документацията по процедурата беше публикувана в Официалния вестник на ЕС. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца.

Заявление за участие могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива. Те могат да кандидатстват както за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания, така и за закупуване на електрическа енергия от централата.

Условието, което управляващите поставиха, е АЕЦ “Белене” да се строи без държавни гаранции - както финансови, така и гарантиране на изкупни цени на електроенергията. Държавата ще участва единствено с апорт на активите, които досега са платени.

Преди месец енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че до момента интерес към проекта са проявили руската “Росатом”, френската “Фраматом” и американската “Дженеръл Електрик”. Предварителен интерес към строежа имаше и от държавната Китайска ядрена корпорация, корейската Хидроатомна корпорация и френската “Арева”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес