Събраха три тона боклук на Еверест

Екип за почистване, изпратен на връх Еверест, е събрал три тона боклук през първите две седмици, заявиха официални представители в сряда. Десетилетия търговски туризъм са замърсили девствената планина, тъй като все по-голям брой разполагащи с големи средства катерачи обръщат малко внимание на грозния отпечатък, който оставят след себе си.

Флуоресцентни палатки, изхвърлена екипировка за катерене, празни газови бутилки и дори човешки екскременти затрупват добре утъпкания маршрут до върха, извисяващ се на 8 848 метра над морското равнище.

Тъй като миналия месец стартира пролетният сезон на катерене, правителството на Непал изпрати 14-членен екип с цел да свали 10 тона боклук от Еверест в рамките на месец и половина.

Екипът е събрал и опаковал трите тона боклук, включително празни консервни кутии, бутилки, пластмаси и изхвърлени съоръжения за катерене от базовия лагер и околните райони.

Армейски хеликоптер транспортира една трета от събраните отпадъци в Катманду за рециклиране. Останалите биоразградими отпадъци бяха отнесени в намиращия се в съседство Охалдунга за правилно обезвреждане.

Осем членове вече почистват Лагер 2 на височина 6400 метра, а екипи от по трима ще се редуват да отидат до Лагер 4 на 7 950 метра, където ще прекарат 15 дни в събиране на отпадъци по снежните склонове.

"Кампанията за почистване ще продължи и през идните сезони, за да бъде почистена най-високата планина в света. Нашата отговорност е да поддържаме планините си чисти", каза Данду Радж Гимире, шеф на непалското министерство на туризма.

Правителствата от двете страни на планината се борят с човешките отпадъци и боклука, оставени от все по-голям брой катерачи.

Преди шест години Непал въведе в употреба депозит от 4 000 долара за екип, който ще бъде възстановен, ако всеки катерач свали най-малко осем килограма отпадъци, но само половината от катерачите се връщат с боклука си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл