Събраха 2000 лева за изграждане паметник на генерал Сава Муткуров в Търново

На благотворителния коктейл в Изложбени зали „Рафаил Михайлов“ във Велико Търново, по повод 128-мата годишнина от смъртта на генерал Сава Муткуров, бяха събрани 2000 лева, които ще бъдат използвани за изграждането на паметник.

Председателя на комитет „Сава Муткуров”, проф. Георги Камарашев разказа на присъстващите основните моменти от биографията на генерала . За първи път беше представен и моделът на бюст-паметника изработен от скулптора Денислав Сираков, който ще бъде поставен до централната алея в парк Марно поле в старата столица. Членовете на инициативния комитет са проф. Милко Палангурски, проф. Георги Камарашев, проф. Михаил Харалампиев, доц. Марко Златев, майор Иванка Георгиева, адвокат Николай Илчев и Венелин Иванов.

Сава Муткуров е първият български офицер получил генералско звание и единственият български офицер с орден „За храброст” 1-ва степен. Орденът му е присъден на 1/13 септември 1887 година, заедно с другите двама регенти на Княжество България – Стефан Стамболов и Георги Живков, също търновци, за управлението на държавата в смутните времена на безкняжие.

Премиерно беше показан и кратък филм изработен от сдружение „Българска история”.

Освен това застрахователна компания обяви, че ще преведе по дарителската сметка на комитет „Сава Муткуров” сумата от 1000 лв. Свещеноиконом Асен Иванов отслужи заупокойна служба и молитва за успех на начинанието. Представена бе и изложба със снимки на генерала от архива на РИМ – Велико Търново и НВИМ –София. Всеки дарител получи подарък – знача с лика на Муткуров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони