Съветът „Външни работи” на ЕС обсъди приоритетите в областта на сигурността и отбраната

Заседание на Съвета „Външни работи” на ЕС с участието на министрите на външните работи и министрите на отбраната се проведе днес в Брюксел. България беше представена от заместник министър-председателя и министър на отбраната Стефан Янев и заместник-министъра на външните работи Любомир Иванов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Министрите обсъдиха постигнатия напредък и по-нататъшните стъпки в изпълнение на приоритетите в областта на сигурността и отбраната, произтичащи от новата Глобална стратегия на ЕС по външната политика и политиката за сигурност.

Взето беше решение за създаване на нова постоянна военна структура за планиране и провеждане на мисии и операции по линия на Общата политика за сигурност и отбрана с цел подобряване на тяхната ефективност.

В отговор на новите заплахи и променящата се геополитическа среда беше постигнато съгласие за продължаване на работата по изграждане на Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната. Подчертано беше, че засилването на отбранителното сътрудничество в ЕС е само допълващ елемент, който засилва способностите на НАТО, като Алиансът остава основен гарант за сигурността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа